Martijn in de media //

Ons werk is hartstikke kapot

Er klopt helemaal niets van hoe we ons werk georganiseerd hebben. Voor iedereen die langer dan vijf uur per dag achter een scherm zit te werken; je werk is hartstikke kapot.” Aldus Haerlems Bodem eigen columnist Martijn Aslander, over zijn nieuwe boek ‘Ons werk is stuk’, dat hij op 23 maart presenteert in Bibliotheek Haarlem Centrum. Altijd lekker natuurlijk, zo’n scherpe stellingname. Maar wat is er dan defect aan ons werk? En valt dat nog te repareren?

Martijn begint te grijnzen: “Wil je een paar mindblowing feitjes? Komen ze. Je bent per jaar 240 uur kwijt aan het zoeken naar informatie. Per jaar besteed je 40 dagen aan zaken die je bent vergeten. Dus je hebt al eens gedaan, maar je weet niet meer hoe. ‘Gedoe’ met de computer kost je per jaar tussen de 50 en de 300 uur.” En, nu wat feller: “Zo’n 20% van de kenniswerkers, blijkt vooral ‘s avonds op hun best. Aanwezigheidsplicht om 09:00, ‘s morgens productie eisen: het is echt een totale verspilling van menselijk kapitaal.

Door Michel Lindenborn -18 maart 2022 | Foto credits: Daniel Maissan

‘Niemand leert ons hoe we met informatie moeten omgaan’

We zijn de dienaar van de computer en onze mobiele telefoon geworden in plaats van andersom en juist daardoor zijn we druk, moe en overbelast.’ Deze schokkende constatering doet Martijn Aslander in Ons werk is stuk waarin hij ons terug wil brengen naar de tekentafel om digitaal fit te gaan worden. We spreken met Aslander in de Managementboek podcast De Boekenpraktijk.

Martijn Aslander: ‘Bijna al het geld in IT is naar de T van Technologie gegaan en we zijn de I van Informatie vergeten. We negeren het belang van informatie en hebben nooit geleerd hoe we informatie moeten opslaan. Waar moet je het opslaan, hoe moet je een bestand noemen en moet je daar afspraken over maken met je collega’s? En kan je de informatie ook terugvinden? Onze informatiestructuur is gebaseerd op de jaren ’70 kantooromgeving met mappen en ordners. En dat is met de huidige hoeveelheid informatie niet meer de beste manier. We zijn te veel tijd kwijt met zoeken.’

Door Karin de Zwaan -14 april 2022 | Foto credits: Aad Goudappel

‘Als je meer dan vier uur per dag naar een scherm kijkt voor je werk is de kans groot dat je kenniswerker bent’

Ons werk is stuk. En niet zo’n klein beetje ook. Althans, dat van de ongeveer 5 miljoen kenniswerkers die ons land rijk is. Techfilosoof Martijn Aslander windt er in zijn nieuwe boek geen doekjes om. We doen volgens hem veel te weinig met de beschikbare technologie: ‘Iedereen doet maar wat, naar eer en geweten en op zijn eigen unieke wijze.’ Biedt dit boek oplossingen? Een interview op een Aslander-manier. Via WhatsApp.

Aslander schreef het boek met behulp van Arjan Broere, gecertificeerd trainer in Getting Things Done, en systeembeheerder Mark Meinema. Op afstand van elkaar, middenin de coronapandemie. Met hen maakte hij ook een documentaire voor de KNVI (Koninlijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals). Hun uitgangspunten: de meeste kenniswerkers staan pas stil bij het organiseren van hun werk als het te veel wordt, als de werkdruk te hoog wordt. Pas dan moet er iets veranderen.

Door Thomas Hendriks -1 maart 2022