Links archief //

Als je dit leest is de kans groot dat je aanwezig bent geweest bij een van mijn lezingen, waarbij een heleboel webpagina’s voorbij zijn gekomen ter illustratie van mijn verhaal.

(Ik maak nooit gebruik van kant en klare presentaties. Niet alleen omdat ik een gloeiende hekel heb aan Powerpoint , maar vooral omdat ik mezelf niet op die manier wil vastleggen; ik wil te allen tijde de vrijheid hebben om zijpaden te bewandelen of mijn verhaal aan te passen aan gebeurtenissen in de zaal of de waan van de dag. Mijn leidraad bestaat dus heel simpel uit een dynamische lijst met url’s, waaruit ik naar eigen inzicht kan putten, afhankelijk van doel en doelgroep van de lezing.)

Hieronder vind je mijn huidige lijst met links, voorzien van een kleine toelichting. Voor als je rustig nog wat wilt nalezen.

Leonardo Da Vinci – Homo universalis 

We leven in een netwerksamenleving en een informatiesamenleving, die twee samen zorgen als het ware voor een ‘nieuwe renaissance’, een periode van ongelofelijke convergentie van ideeën en technologie. Oftewel een explosie aan mogelijkheden en kansen. Wil je hier het maximale uithalen dan kun je je het beste verdiepen in homo universalis Leonardo da Vinci.

Metcalfe’s Law 

De meeste mensen hebben inmiddels door hoe belangrijk netwerken is, maar van netwerkeffecten hebben de meeste mensen nog nooit gehoord. Er is een heuse wet voor: Metcalfe’s law.
(De eerste man die een fax kocht, had er helemaal niets aan. Dat geldt ook voor de man met de eerste telefoon. Kort door de bocht, hoe meer telefoons en faxen je op elkaar aansluit, hoe waardevoller het netwerk.)

Half a Million DVDs of Data Stored in Gram of DNA | WIRED 

De hoeveelheid informatie die voor eenieder wereldwijd beschikbaar is, is oneindig veel groter dan tevoren. De ontwikkelingen in dit domein zijn nog maar nauwelijks te bevatten. We gaan met z’n allen meemaken dat informatie gewoon meegenomen kan worden in ons DNA. Sterker nog: er wórdt al info opgeslagen in DNA. En de opslagcapaciteit van 1 gram DNA is hetzelfde als die van een half miljoen (!) dvd’s.
Daarbij kun je miljoenen kopieën per uur maken, door de boel op kweek te zetten. DNA levert bovendien een informatiedrager op die een paar honderd jaar meegaat.

Abundance | Peter H. Diamandis 

De convergentie van exponentiële technologie wordt helder beschreven in het boek Abundance. De schaarste is voorbij, we leven in tijden van overvloed. Daar moeten we alleen nog even een andere mindset bij vormen.

Exponential Organizations: Why new organizations are ten times better, faster, and cheaper than yours (and what to do about it) 

Daar waar Abundance gaat over overvloed en de convergentie van technologie, gaat Exponential Organizations over wat dit alles betekent voor organisaties. Een van de auteurs van het boek is Nederlander en goede vriend van me: Yuri van Geest.
Exponentieel vs lineair (en waar de disruptie plaatsvindt) 

Lineaire ontwikkelingen zijn lekker voorspelbaar. Exponentiele ontwikkelingen zijn ingewikkeld om te voorspellen; ons brein trekt dat niet. Exponentieel is de vermenigvuldiging van de vermenigvuldiging (van de vermenigvuldiging etc.) Het gaat in eerste instantie heel langzaam, maar steeds sneller en sneller. Tegen de tijd dat je het door hebt is het vaak al te laat om er nog op te reageren.

Uber

Uber is een voorbeeld van een exponentiële organisatie. Geen taxibedrijf in de strikte zin van het woord, maar een data-driven company die vooral bezig is met het leren van feedbackloops op basis van enorme hoeveelheid data.

Model S | Tesla Motors
Tesla, nog een voorbeeld van een exponentiele organisatie. Tesla maakt elektrische auto’s maar pakt dat slimmer aan dan andere grote autofabrikanten. Namelijk: Transparant. Open Source. Ze maken bijvoorbeeld hun patenten openbaar. Waarmee ze in feite zeggen: ‘Wij kunnen sneller dingen bedenken dan jullie ze kunnen jatten.’ Dat is zo cool.

SpaceX
SpaceX is een hobbyproject van Tesla-eigenaar Elon Musk, dat nauwelijks nog een hobby genoemd kan worden. Ruimtevaart is niet meer het strikte domein van Nasa en Esa; we leven inmiddels in een tijdperk waar gefascineerde individuen zich met ruimtevaart gaan bezighouden, met alle gevolgen van dien.
Als je me een paar jaar geleden had wijsgemaakt dat ruimtevaart ‘the next frontier’ was had ik je heel hard uitgelachen. En toch is dat wat er nu aan de hand is. Science fiction, dat is nu.

Asteroid mining
Neem nou mijnbouw op asteroïden. Hele volksstammen zijn zich momenteel daarin aan het verdiepen. Die asteroïden zitten vol met goud, nikkel en platina. Ze zijn alleen een beetje ver weg. Maar we zijn inmiddels al op een komeet geland, de volgende stap is om er eentje op te halen en in een baan om de aarde brengen.
We landed twice: Philae comet probe may have bounced after harpoon failure – CNN.com

EVE Online
Eve Online is een spel waarbij de beste data-analisten en econometristen ter wereld bezig zijn met fictieve mijnbouw op asteroïden. Deze ‘gamification’ leidt tot inzichten en scenario’s die tussen nu en 15 jaar bruikbaar zullen worden.

Graphene Supercapacitors Ready for Electric Vehicle Energy Storage, Say Korean Engineers | MIT Technology Review
Een ander gebied met een explosie aan mogelijkheden wordt gevormd door de zogenaamde supermaterialen; materialen met een aantal unieke en bijzondere eigenschappen waarvan de toepassingsmogelijkheden schier oneindig lijken te zijn.
Perovskiet bijvoorbeeld, is een supermateriaal die een echte game changer kan zijn voor zonneceltechnologie. En het is niet ondenkbaar dat grafeen in zijn eentje verantwoordelijk gaat zijn voor een radicale omslag in de manier waarop we energie opslaan in batterijen, hetgeen de automotives industrie op zijn kop zal gaan zetten.

Scanadu Scout
Dit apparaatje dat tijdens een startup-bootcamp in Brussel is bedacht komt het dichtst in de buurt van de Tricorder uit Star Trek. Het meet in 2 minuten tijd al je vitale lichaamsfuncties en vervangt daarmee tijdrovend werk van huisartsen. De Scanadu kost 140 dollar. Again: de volgende versie zal beter en goedkoper zijn.

AliveCor
Vroeger moest je voor een hartfilmpje naar de dokter. Die stuurde je dan door naar het ziekenhuis, met alle verwijsbrievenpapierwinkel en wachttijden van dien.
Nu kun je met dit apparaatje van 75 dollar zelf een hartfilmpje maken. Oké, je hebt even een jaar training nodig om zo’n hartfilmpje goed te kunnen interpreteren, maar je kunt hem natuurlijk ook gewoon even doorsturen naar een expert.

IBM Watson: The inside story of how the Jeopardy-winning supercomputer was born, and what it wants to do next
Supercomputer Watson, van IBM, heeft een paar jaar terug het populaire tv-spelletje Jeopardy gewonnen, door de hele Wikipedia uit zijn hoofd te leren.
Ja, en als een computer de Wikipedia kan leren, dan kan hij ook het hele wetboek leren én alle jurisprudentie én alle commentaren erop én alle uitspraken.
Dat betekent dat het werk waar je nu uren mee maakt in het juridische vak, allemaal kan worden geautomatiseerd. En als dat geautomatiseerd kan worden, wat dan nog meer?

I Tasted BBQ Sauce Made By IBM’s Watson, And Loved It
Wat gebeurt er als je een supercomputer een heleboel recepten, viscositeitstabellen en nutriëntenlijsten laat bestuderen? Dan leert hij smaakcombinaties maken waar chef-koks niet eens op kunnen komen.

Phantom 2 – The Spirit Of Flight
Alles wat digitaal kan worden zal digitaal worden en alles wat fysiek is wordt kleiner, sneller, beter, mooier, nauwkeuriger en goedkoper-richting-gratis.
Deze drone is daar een voorbeeld van. Een paar jaar terug kostte hij nog 5000 dollar en nu nog maar 500! Dus over een paar jaar 100.

The Age of Access: The New Culture of Hypercapitalism, Where all of Life is a Paid-For Experience: Jeremy Rifkin: 9781585420827: Amazon.com: Books
Er is een verschuiving aan de gang van bezit naar toegang. Jeremy Rifkin schreef het al in 2001. Veel dingen hoeven we niet meer te hébben, omdat we er gebruik van kunnen maken. Denk aan Spotify en Netflix. Voor een tientje per maand spaar je honderden euro’s per jaar aan dvd’s en cd’s uit.

Make: 42 Annual 3D Printing Guide
Een andere grote drijvende kracht achter innovatie is de maker-movement. Oftewel de DIY (Do It Yourself) community. Als vroeger iemand iets mooi en kundig in elkaar geknutseld had, dan wist je niet hoe hij dat had gedaan.
Tegenwoordig wel. Alle kennis is gratis voorhanden op het Internet. Niemand hoeft ooit meer ‘opnieuw het wiel uit te vinden’. En the crowd kan sneller innoveren dan de gemiddelde corporate research afdeling.

3D geprinte prothese
Protheses voor kinderen zijn een kostbare zaak, omdat ze nog in de groei zijn en er dus telkens een nieuwe nodig is. Dankzij 3D printing en een open source aanpak is de prijs in relatief korte tijd gezakt naar 35 dollar!

Thingiverse – Digital Designs for Physical Objects
Thingiverse is een mooie database met bouwtekeningen voor 3dprinters.
Er hoeft tegenwoordig maar één iemand een bouwtekening te maken die vervolgens door iedereen ter wereld kan worden bekeken, door 1,4 miljard Facebook-gebruikers geliked en door 300 miljoen mensen getweet en geretweet.
Voorbeeld: Lego compatible train track look-a-like by 3daybreaker (Een stukje lego-rails kost in de winkel 8 euro, de kostprijs om hetzelfde dingetje te printen is maar 20 cent!)
Voorbeeld: K’Next to Lego Iemand heeft bedacht dat het leuk is om K’nex en Lego te combineren en ontwierp verloopstukjes. Dit inspireert vervolgens andere mensen weer om andere vormen van constructiespeelgoed ‘compatible’ te maken.

Arduino
Het leuke aan de maakbeweging is dat mensen er ook nog computerkracht aan kunnen toevoegen. Arduino is een open source hardware project. (Bedenk: dit mini-computertje van 20 euro kan meer dan de supercomputer uit 1970, die destijds miljoenen kostte.)

Instructables
Wat mij betreft een van de meest disruptieve websites. Op het eerste gezicht lijkt het allemaal heel onschuldig; een website met bouwtekeningen en handleidingen – handig voor mensen die handig zijn, nog handiger voor mensen die onhandig zijn. Maar vergis je niet: dat miljarden mensen nu zelf dingen kunnen maken op basis van een gratis handleiding waaraan ze op hun  beurt weer hun kennis over hoe ze het gemaakt hebben kunnen toevoegen, is een zegen voor de mensheid en de voorbode van een dramatische shift in de wereld van maakprocessen. Voorbeeld: Self-Watering Plant

DIY MRI
Grote bedrijven zoals Philips nemen dit soort ontwikkelingen niet zo serieus. Logisch, maar niet heel slim. De eerste zelfbouw-MRI scanners bestaan al en zullen vanaf nu alleen maar beter worden. Bij Philips werken misschien 300 mensen op de MRI-afdeling. Maar ook al waren dat er 3000; op het web zijn er 30.000 mensen samen mee aan het werk.

Jack Andraka, the Teen Prodigy of Pancreatic Cancer
Een jongen van 15 verwonderde zich over de complexiteit van het stellen van de diagnose alvleesklierkanker en ontwikkelde thuis, vanachter zijn computer, met behulp van Wikipedia en Google, in nog geen twee jaar tijd een methode die 96 keer sneller, 400 keer nauwkeuriger en 26.000 keer goedkoper is.

Martijn Aslander laat zich chippen
Ik vind dat we in een tijd leven dat we zelf dingen kunnen ontdekken en bijdragen. Ik ben al een tijd nieuwsgierig naar wat er gebeurt bij de samensmelting van biologie en technologie. Daarom liet ik een rfid-chip onder mijn huid plaatsen. Alras volgden een paar honderd man mijn voorbeeld. Een voorbeeld van wat ik ermee zou kunnen doen: Samsung Ezon SHS-3320 Digital Lock

Peter Diamandis: Why I Implanted an RFID Tag in My Hand
Peter Diamandis, de schrijver van Abundance, was in Nederland en liet zich óók chippen. Waardoor ik via hem weer toegang heb tot een extended knowledge base.

Barry Schwartz – Using Your Practical Wisdom
We hebben niks aan intelligente mensen, maar we hebben wijze mensen nodig. (A wise person knows when and how to make the exception to every rule.)

Seth’s Blog: When everyone has access to the same tools
Hier eindig ik de laatste tijd mijn lezingen mee: Als iedereen toegang heeft tot (dezelfde kennis en) hetzelfde gereedschap, waarmee kun je je dan nog onderscheiden?
Antwoord: Met je houding.

Geen Peil was een initiatief van een aantal clubs waaronder Geen Stijl, om de Wet Raadgevend Referendum die per 1 juli jl. van kracht is eens toe te passen. De teken-applicatie van Geen Peil is ‘open source’ gebouwd; de code staat gewoon online, waarmee elk individu dus in feite hetzelfde kan doen op zijn eigen website, gebruikmakend van GitHub.