Documentaires //

Kenniswerk //

‘We hebben 5 miljoen kenniswerkers, die allemaal kenniswerk doen in een kenniseconomie, in een kennissamenleving… Maar wat als we nu niet zo goed weten wat kenniswerk is? Als je het aan iemand vraagt, bijvoorbeeld een kenniswerker, is het antwoord toch vaak een glazige blik.
In ieder geval is informatie een essentieel onderdeel van kenniswerk. Maar juist dit element blijkt vaak niet of slecht te zijn georganiseerd.
Hoe komt dat en hoe lossen we dat op?

‘Kenniswerk’ is het 3e deel van de documentaire trilogie van de KNVI | SOD. Na ‘Alles is informatie’ over de veranderende wereld van de informatiebeheerder en ‘TOEGANG’ over de rol van informatie in de hedendaagse maatschappij gaan we nu op zoek naar oplossingen voor doeltreffend informatiegebruik in ons werk.

De film KENNISWERK werd geproduceerd door Uma Visual Storytellers – umamedia.nl

Naar een idee van Martijn Aslander

Regie en interview: Barbara van den Bogaard
Camera en Geluid: Gerbert Toes, Loes Janssen
Montage: Barbara van den Bogaard
Illustratie: Eileen Boeijkens
Animatie: Max Peterse
Muziek en sounddesign: Renger Koning
Post productie: Gerbert Toes

Eindredactie: Eric Kokke, Martijn Aslander
Mee denker: Fokke Kooista

Met speciale dank aan:

Martijn Aslander
Bas van der Veldt
Mia Wessels
Marleen Stikker
Saskia Görtz
Maarten Schurink
Wouter van Noort
Mathijs Bouman
Theo Compernolle
Herman Kopinga

Mogelijk gemaakt door Vereniging KNVI SOD
knvi.nl

Toegang //

In 2017 vroeg de KNVI | SOD (beroepsvereniging voor Informatiebeheerders bij de overheid; zie knvi.nl) aan documentairemaakster Barbara van den Bogaard om een film te maken over de macht, kracht en waarde van informatie en de invloed op de hedendaagse (informatie)samenleving. TOEGANG was het resultaat.

‘TOEGANG!’ is de 2e documentaire van de SOD en daarmee een vervolg op ‘Alles is Informatie’ uit 2015. Dit keer kijken we naar de invloed van informatie op de (informatie)samenleving en de gevolgen van de steeds verdergaande digitalisering op het kunnen beheren van informatie. Wie is er eigenlijk ‘in control’? En wat betekent dat voor de Nederlandse overheid, bedrijven en de rol van de Informatieprofessional?

Het vakblad Od wijdde een speciale uitgave aan TOEGANG!

Ook deze keer hebben we interessante personen, in de vorm van denkers en doeners, aan de documentaire kunnen verbinden.

Arjan El Fassed – Directeur Open State Foundation, Brenno de Winter – Internetonderzoeker, Dimitri Tokmetzis – Datajournalist De Correspondent, Esther Keymolen – Technofilosoof & Assistent Professor Universiteit Leiden, Marens Engelhard – Rijksarchivaris, Marleen Stikker – Directeur WAAG Society, Maxim Februari – Filosoof & Schrijver, Wouter Slotboom – Ethisch Hacker, Martijn Aslander – Ontdekker van de netwerk- en informatiesamenleving, Sam Westra- Schaapherder belichten elk de problematiek van TOEGANG! vanuit hun eigen specialisme.