Podcasts & Clubhouse

Gepubliceerd: 27 maart 2021

Door: Martijn Aslander

Categoriën: podcast

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Je zou kunnen zeggen dat de eerste coronagolf mijn webinarcarrière een flinke boost gaf (met alle gevolgen van dien; ik leer een hoop over het format en over de technologie en apparatuur. )

De tweede golf was de kickstart van mijn podcastcarrière.
Ik was al vaak te gast in allerlei podcasts, zoals dezedeze en deze, maar ik had er nog nooit zelf een gemaakt en dat is op zich raar als je bedenkt dat radio mijn favoriete medium is.

Met dezelfde spullen waarmee je webinars produceert kun je in principe ook podcasts maken, je hebt alleen een paar nieuwe skills nodig. En laat nieuwe skills aanleren nou net mijn hobby zijn.

Het ging natuurlijk weer eens op z’n Martijns, dus inmiddels maak ik maar liefst drie verschillende podcasts:

– Samen met Lykle de Vries (en mogelijk gemaakt door Haagse Beek), maak ik een podcast over Digtale Fitheid. (de eerste aflevering met Mark Vletter, die hele rake dingen schrijft over thema’s rondom mijn favoriete onderwerpen)


– Met Roos Wouters en Jasper van Oorschot maak ik  een podcast over de arbeidsmarkt, die aanvankelijk Werk aan de Winkel heette, maar tijdens het uploaden kwamen we erachter dat er al een podcast bestond met die naam, dus werd het Werken aan Nederland. Binnenkort hebben we Hans Borstlap te gast, je weet wel, van de Commissie Borstlap.

-En bij mijn thuis aan de keukentafel maak ik met buurtgenoot Ton van der Hoeve een heus FeuilleTon. Een soort radioversie van mijn nieuwsbrief; het gaat over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ton en ik zijn aan lekaar gewaagd en delen fascinatie voor films, muziek, tech en gadgets en na een paar probeersels zijn we behoorlijk tevreden met het resultaat.

En check hier de shownotes!

Podcasts waar ik zelf onlangs met plezier naar luisterde:

  • De Dienst – Over de AIVD
  • Wraak – een hoorspel over een wraakzuchtige moordenaar
  • The Daily van de NY Times (hele vaardige redactie)

En toen was daar ineens Clubhouse. Eerlijk gezegd ben ik tegenwoordig wat terughoudend geworden als het gaat om nieuwe apps. Ik heb SnapChat en TikTok dan ook van harte aan me voorbij laten gaan. Maar via Marijke Roskam kreeg ik een invite (de app is nog invite- en IOS-only momenteel).

Clubhouse bekeek ik in eerste instantie ook met skepsis, tot ik ineens naar aanleiding van de Engelse versie van het artikel  Voorbij het dogma van het Document op LinkedIn een uitnodiging kreeg van DHL Europa.

Uit nieuwsgierigheid heb ik ja gezegd, maar gezien de aard van het medium kan ik jullie niet achteraf laten horen hoe het was; het is live en wordt niet opgenomen. Maar ik zal verslag doen. Deze analyse over Clubhouse van John Gruber zou ik zeker nog even lezen overigens…