MartijnOS

Gepubliceerd: 27 maart 2021

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Afgelopen jaar kwam ik een term tegen die taal gaf aan iets dat ik al een tijdje aan het bouwen ben. Mijn eerste pogingen daartoe stammen overigens uit 1985, maar toen ontbeerde ik de skills en was de technologie er nog niet klaar voor. Mijn eigen ‘Operating System’: MartijnOS. Ik zit nu op versie 15, schat ik. 🙂

De term OS kennen we uit de computerwereld. De bekendste operating systems zijn Windows, Linux en MacOS. Smartphones hebben ook een OS, die van Apple draaien op iOS (laatste versie 14.3) en de meeste anderen op het systeem van Google, genaamd Android. Het is het besturingssysteem waarmee je de hardware aanstuurt.

Maar wat als je een besturingssysteem zou kunnen bouwen voor jezelf? Met je lijf en geest en de rest als hardware? Hoe zou de software er dan uitzien? Natuurlijk heb je je brein. Maar nu we computers en smartphones steeds meer als een verlengstuk van ons brein gebruiken, wat zou dan een volgende stap kunnen zijn?

Ik kwam de term PersonalOS ergens tegen en realiseerde me ineens dat de meeste harde schijven, cloud-drives en inboxen één grote bende zijn. En dat is prima. Maar niet perse nodig. En het gaat ten koste van je informatieliquiditeit waarover ik al eerder schreef.

Hoe zou je een informatiesysteem kunnen inrichten dat als een perfecte draaischijf tussen jou en de wereld fungeert? Waar je alle informatie, gedachten, ideeën, taken en meer in kwijt kunt en kunt terugvinden? Dat je tijdig wijst op acties en onderwerpen die aandacht gehoeven? Dit alles gaat veel verder dan wat David Allen en Rick Pastoor beschreven in hun boeken. Omdat het aan veel meer onderwerpen en lagen raakt. Zo’n PersonalOS zou dus een prima uitkomst bieden. En helemaal toegesneden op je eigen behoeften.

Sinds een paar jaar draaide mijn ‘kernel’ van MartijnOS (die naam gebruik ik dus pas sinds kort) op mijn geprezen Workflowy. Na een tijdelijke omzwerving en tests op RoamResearch ben ik MartijnOS gaan bouwen op Notion.

En het is snel. En vooral krachtig. Beschikbaar op computer, web en smartphone. En het voldoet aan alle punten aan onze Informatiedoctrine.

Voor mij is het een kruising tussen LEGO en een Zwitsers zakmes, maar dan voor mijn eigen informatiebehoefte. Er wordt al meer over geschreven in de wereld. Dit vond ik een heel aardige post.

Hier een (niet volledige) opsomming van wat ik ermee doe:

 • Ik hou mijn taken erin bij, met de mogelijkheid om een reminder op mijn telefoon of computer in te stellen
 • Ik heb een geavanceerd adresboek (een Customer Relation Marketing tool) gebouwd, waar ik van alles in bijhoud over mensen die ik ontmoet en waar ik mee te maken heb.
 • Ik hou een simpel contact-logboek bij dat automatisch praat met mijn slimme adresboek. Hierdoor krijg ik tijdig een seintje als ik iemand waarvan ik bedacht had dat ik die vaker wilde spreken te lang niet sprak. (superhandig)
 • Ik hou een database van recepten bij, en kan makkelijk de ingrediënten in mijn boodschappenlijst stoppen.
 • Ik manage tientallen projecten en kan die selecteren op urgentie en actualiteit.
 • Leuke anekdotes en uitspraken van mijn kinderen bewaar ik en kan ik heel snel vinden. Leuk voor later.
 • Mijn wensenlijst die ik deels kan publiceren op het web met 1 druk op de knop
 • Die wensen veranderen in aankopen, en komen in een aankopenlog dat automatisch een logboek van bezittingen genereert.
 • Mochten die aankopen een boek zijn, dan komen ze automatisch in mijn bibliotheeklijst en mijn nog te lezen lijst. Deze tool gebruik ik ook om mijn uitgeleende boeken te monitoren al dan niet voorzien van een reminder 🙂
 • Bulletjournaling maar dan snel en krachtig met zoek en analysemogelijkheden.
 • Een fitnesstracker die ik gebruik om gedrag en gewoonten aan of af te leren.
 • Een publicatietool voor shownotes bij lezingen.
 • Een lijst met gedachten en ideeën.

 

Voor ik er meer over publiceer en deel ben ik erg benieuwd naar wat jullie er van vinden en welke vragen naar boven komen.

Op ons platform Digitale Fitheid houden we ons dagelijks bezig met deze onderwerpen. Wil je ook digitaal fit worden en digitaal fit blijven, neem dan vooral een kijkje!

Let op! 16 april om 10.00 geef ik een gratis Q&A/vragenuurtje met demos over Persoonlijk Kennismanagement  en PersonalOS.

Meld je aan via deze link