Digitale Fitheid

Gepubliceerd: 27 maart 2021

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Digitale Fitheid

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik over Digitale Fitheid. Inmiddels zijn we ruim een halfjaar verder en zijn mijn gedachten erover aardig uitgekristalliseerd. Het platform digitalefitheid.nl bestaat inmiddels en het is een van de meest complete en robuuste frameworks so far in het praten over digitalisering.

We zijn drukker dan ooit, de werkstress neemt toe, maar de arbeidsproductiviteit stijgt nauwelijks. Dat komt omdat het
BELABBERD is gesteld met onze digitale kennis en vaardigheden.

De uitzending van Lubach op Zondag over dit onderwerp toonde ook dat slecht gesteld is met de digitale kennis van kamerleden:

Er heerst een absoluut gebrek aan Digitale Fitheid onder de vijf miljoen kenniswerkers in Nederland, zoals trouwe lezers van deze nieuwsbrief al ontdekten in de documentaire die we maakten. Zodra we ophouden met het gebruiken van de computer als veredelde typemachine, zul je zien dat we veel vraagstukken eerder opgelost krijgen en het werkplezier omhoog gaat.

Een van de problemen die we ontdekten is dat de taal rondom digitalisering niet eenduidig is; er zijn zoveel verschillende termen, bewoordingen en containerbegrippen waardoor de meeste bestuurders en beslissers eigenlijk niet meer weten waar ze het over hebben. Laat staan dat de medewerkers op de kantoorwerkvloer het nog kunnen volgen.

De onderlinge samenhang is ver te zoeken. Zo worden de voorvoegsels tech-, web-, cyber-, digi-, ICT-, IT-, e-whatever en i-whatever volstrekt willekeurig door elkaar gebruikt.

Met Digitale Fitheid hebben we een framework gemaakt dat alles bestrijkt. Pas als we over deze termen overzicht krijgen kunnen we beginnen met het echte vraagstuk. Namelijk aandacht (versus afleiding en notificaties), het denken en organiseren in documenten en het onder de knie krijgen van ons digitale werkgereedschap.

Het is werkelijk een gotspe dat bijna alle kenniswerkers exact hetzelfde werkgereedschap moeten gebruiken van hun baas, alsof je timmerlieden een huis laat bouwen met alleen maar een zaag een hamer en een nijptang.

Digitale Fitheid is een zinvolle inhoudelijke opvolger van Het Nieuwe Werken, die veel kan betekenen voor mens, overheid en organiseren in het algemeen. Gelukkig is ook http://digitalfitness.com/ in onze handen, waardoor dit ook internationaal wel eens een ding kan gaan worden.

Digitale Fitheid bestaat uit 5 pijlers:

 

We zijn nu bezig om elk van die 5 pijlers te vullen met onderwerpen en lesmateriaal.
Ik ben met A+O fondsen in gesprek over het hele curriculum Digitale Fitheid. Met het IIA (de vereniging van auditors) ben ik bezig om een audit te ontwerpen; hoe zou je digitale fitheid kunnen meten of vaststellen?
IT-circle Nederland heeft Digitale Fitheid gekozen als jaarthema, Ook binnen de Nationale Politie is DF een thema en ik werd geïnterviewd door De Ondernemer en voor het tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties. Lees de interviews HIER.

Denk je nu: wat gaaf, ik wil (samen met mijn collega’s of werknemers) Digitaal Fit worden en blijven, dan heb ik een eenmalige superaanbieding:

Via deze kortingscode: FIT-VIA-MARTIJN krijg je maar liefst 50% korting op een Topfit-abonnement. De link werkt maar drie weken dus wees er snel bij! Op www.digitalefitheid.nl kun je ervoor aanmelden.