De toekomst van werk

Gepubliceerd: 27 maart 2021

Door: Martijn Aslander

Categoriën: podcast

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Het onderwerp blijft me maar bezighouden. Zeker nu ik dag en nacht aan het denken en schrijven ben over Digitale Fitheid.
Ik ontkom er niet aan om breder te kijken dan mijn eigen niche (de impact van technologie op organisatiemechanismen en slagkracht van individuen, teams en organisaties).
Net als jullie ben ik benieuwd waar die wereld van werk naartoe beweegt. Deels is het koffiedik kijken, maar het lijkt erop dat gedeeltelijk thuiswerken teveel voordelen bewees om terug te schroeven.In de aanloop naar de verkiezingen mocht ik met Roos Wouters, die ik veel tegenkom in de Werkvereniging (word lid!) een heus verkiezingsdebat co-hosten in Pakhuis de Zwijger. Die setting aan een tafel, de live-videoverbindingen met kamerleden  en een mix van pitches en publieksvragen had ik nog niet eerder gedaan en het pakte (zeker voor een eerste keer) heel leuk uit.

Er gaat echt een hoop mis in de wereld van werk en er lijkt een doorgeslagen sentiment ten koste van de ZZP-er te zijn in mensen die minder holistisch naar de arbeidsmarktvraagstukken kijken dan de meeste lezers van mijn nieuwsbrief. Ik denk echt dat er meer bedrijven failliet waren gegaan en er veel meer NOW was aangevraagd in corona als de zzp-ers zoals ik in vaste dienst waren geweest. En echt bezopen dat de Tozo-toelage net boven bijstand is terwijl iemand in loondienst tot rustig 9.000 euro per maand wordt gecompenseerd door het Rijk. Zonder ZZP-ers was deze crisis nog veel heftiger geweest.

Waar ik me ook erg boos over kan maken is het toneelstuk rondom hypotheken. Als je een paar maanden in ‘vaste’ dienst bent en je hebt een loonstrookje dan krijg je vrij snel een hypotheek. Als je als zzp-er al tien jaar een fors bedrag aan huur weet op te brengen dan telt dat voor een bank niet als stabiel inkomen, terwijl de werknemer die na 5 maanden ontslagen wordt niks merkt qua hypotheek. Dat klopt gewoon niet!

De Werkvereniging strijdt voor de modern werkenden (iedereen die niet 30 jaar of meer bij één baas wil werken, maar een rijkere mix van ervaringen wil verzamelen), en stelt terecht dat de behoeften van de meeste mensen hetzelfde zijn. Iedereen wil wat basiszekerheden over inkomen, zorg en wonen afgedekt zien. Zolang werkgevers en werknemers hun belangen via de ouderwetse polderkoepels laten lopen zie ik dit vraagstuk niet opgelost worden.

Enfin, ik blijf erover denken en schrijven en praten.

Luister vooral ook naar de podcast Werken aan Nederland die ik er met Roos Wouters over maak.