Boekenkast

Gepubliceerd: 27 maart 2021

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Door het hele coronagebeuren moest ik flink snoeien in mijn kosten en zette ik mijn uitgeefaspiraties op de waakvlam en zegde mijn kantoortje op. Hierdoor staat mijn boekenkast eindelijk weer thuis. Ik moest een stuk of 400 boeken wegdoen, maar die vonden via kennissen, mini-bibliotheken en de kringloopwinkel een nieuw thuis.

Heerlijk om ze weer in de buurt te hebben. Na al die jaren is het een flinke collectie geworden. Er kwamen ook weer een hoop nieuwe boeken bij, via bevriende auteurs en uitgeverijen en ik schafte her en der wat mooi spul aan.
Absolute aanraders zijn:

Op mijn tsundoku (Japans voor de ongelezen stapel boeken op je nachtkastje)  liggen verder nog de biografie van Hans WiegelMentaal kapitaalRevolusi, Supermens van biohacker Peter Joosten en twee boeken van Daniel Levitin: Uit onbetrouwbare bron en Hoe ouder, hoe beter. Zijn vorige boek, Een opgeruimde geest gebruik ik nog elke dag in mijn presentaties.

Umberto Eco zei trouwens ook  mooie dingen over ongelezen boeken.

Ook zijn er onlangs twee boeken verschenen die Jan Dijkgraaf heeft uitgegeven. Aan het eerste boek, MARTIEN, over TV-figuur Martien Meiland zit een geweldig verhaal vast over het boeken- en uitgeversvak. Die Martien kwam je natuurlijk overal tegen, maar ik kijk geen tv. Leuk om zonder beeld het levensverhaal van iemand te mogen lezen. En bij Jan moet je niet met bullshit aankomen dus het is een heel eerlijk boek.Het tweede boek dat Jan uitgaf was van politicus Richard de Mos. Ook een type waar je makkelijk een vooroordeel over kan hebben, als je de kranten leest. Maar sinds zijn geruchtmakende zaak in Den Haag waar hij burgemeester dreigde te worden volg ik de zaak op de voet. Het heeft er namelijk meer dan de schijn van dat hij door een smerig spel politiek ‘kaltgestellt’ is. Er is nog steeds geen zaak tegen hem( goed stuk erover) en deze zaak stinkt flink. Pestgedrag van de overheid en belanghebbenden, daar heb ik meer dan de pest aan. Via meerdere goed bevriende relaties (uit de linkerflanken van de politiek) kreeg ik bevestigd dat die Richard een prima vent is en dat als je deze man vervolgt je meteen ook de hele VVD en CDA-top moet oppakken als je met gelijke maat wilt meten. Het boek leest als een trein, en ik kom tot dezelfde conclusie als Jan; dit stinkt.