Informatieliquiditeit: over oude sokken en eikeltjes

Gepubliceerd: 7 november 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

In organisaties focussen mensen vaak op monetair kapitaal. Op geld dus. Maar in de praktijk zijn er nog twee vormen van kapitaal waar zelden over gesproken wordt, namelijk sociaal kapitaal en informatiekapitaal. Over sociaal kapitaal heeft Tim Sanders in 2005 al het nodig gezegd in zijn boek Love is The Killer App;  het is het kapitaal waar de netwerksamenleving op draait. Informatiekapitaal is de dominante currency van de informatiesamenleving, maar daar lezen of horen we eigenlijk zelden wat over.

Monetair kapitaal, sociaal kapitaal en informatiekapitaal hebben elk hun eigen dynamiek. Als je geld op de bank zet krijg je daar rente over (tot voor kort althans :)) en als je daar afblijft groeit je kapitaal. Mede hierdoor zijn mensen weinig genegen hun kapitaal in een oude sok onder het matras te stoppen. En dat is ook helemaal niet handig, want dan moet je het telkens weer helemaal opgraven als je het wil gebruiken.

Maar wonderlijk genoeg stoppen we ons informatiekapitaal wel in oude sokken, alleen heten die sokken dan mappen, submappen en documenten. We leggen in feite overal stukjes informatie neer, alsof we eekhoorns zijn die eikeltjes verstoppen, en weten vervolgens niet meer waar we het hebben neergelegd. Het duurt lang voor we het weer hebben gevonden, daarmee is ons persoonlijke informatiekapitaal absoluut niet liquide! Veel gedoe en gehannes in organisaties vindt zijn oorzaak in een ernstig gebrek aan informatieliquiditeit.

Ik ben ervan overtuigd dat naarmate informatiekapitaal en sociaal kapitaal meer liquide zijn, dit een positieve invloed heeft op  het monetaire kapitaal. Het is dus de hoogste tijd dat mensen en organisaties gaan snappen hoe cruciaal informatiekapitaal en sociaal kapitaal zijn in de dagelijks praktijk. Daartoe is een bepaalde mate van digitale fitheid nodig, en daar schort het nogal aan; zolang je digitale vaardigheden niet op orde zijn, schiet het met dat liquide maken van je informatiekapitaal niet op.

 

Dus stap vandaag nog op de digitale loopband en ga naar www.digitalefitheid.nl.