Research with an attitude

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Madelon Eelderink, die ik goed ken vanuit het Permanent Beta-netwerk, heeft een bijzonder stevig boek geschreven, het Handboek Participatief Actieonderzoek.

Ik had de eer om het voorwoord te schrijven:

Onlangs las ik een inspirerend boek over experimenteren. En over beginnen, en innerlijke barrières overwinnen. Wat ik meenam uit het boek was de bezwering: “Maar wat als het makkelijk is”.

De beste manier om dingen te ontdekken waar je nieuwsgierigheid naar verlangt is domweg beginnen. En bij complex, onbekend terrein maakt het doorgaans niet uit waar. En beetje zoals dat gezegde: “Hoe eet je een olifant? In stukjes”.

De mens lijdt het meest aan het lijden dat men vreest. En zo is het. De confrontatie met de werkelijkheid aangaan werkt vaak het best. Als je iets wilt leren. En dat is precies waar dit boek over gaat. En niet zomaar over leren. Maar over leren in de echte wereld, met echte mensen over echte vraagstukken. En niet vanuit de schoolbanken over veilige kantoren of collegebanken. Maar over doen, aangaan, voelen en ervaren. En dat is waar actie-onderzoekers zich onderscheiden van kantoor-kamergeleerden. Niks mis met wetenschap hoor… In het geheel niet. Maar ooit, in een te ver verleden was wetenschap het domein van de nieuwsgierigen die zich niets gelegen lieten om te verkennen en te ontdekken. Van uit een diep niet-weten. Om te leren en te delen. Nederig, zoals Isaac Newton Bernard van Chartres citeerde “als ik meer kon zien was het omdat ik op de schouders van reuzen stond”.

Welnu, van die nederigheid is in de post-moderne neo-liberale takken van wetenschap helaas weinig meer te vinden, schitterende uitzonderingen daargelaten. Actie-onderzoek is research-with-an-attitude… What did you do, how did you do it and what did you learn? Actie-onderzoek is voor de meeste mensen nieuw terrein. Een terrein dat Madelon uitvoerig heeft verkend. Zowel vanuit de praktijk als vanuit de bestaande theorieën. De netwerk- en informatiesamenleving veroorzaakt een enorme verschuiving van macht, zoals Mozes Naïm al beschreef in zijn geweldige boek ” The End of Power”. En die verschuiving van macht in het domein van de wetenschap is een zegen voor de mensheid en de planeet. En hard nodig.

Ik hoop ten diepste dat dit boek een eerste bouwsteen is aan bewustwording over de mogelijkheden, de lol en de impact van actie-onderzoek. En waarom je geen wetenschapper hoeft te zijn om bij te kunnen dragen aan belangwekkend onderzoek… Nog even over die quote, “Maar wat als het makkelijk is?” Vaak wordt makkelijk verward met ‘vanzelf” Met makkelijk bedoel ik vooral dat het niet moeilijk is. Maar dat het een hoop werk is. Maar de offers die je ervoor moet brengen zijn het waard. Veel lees maar vooral doe-plezier!