Metadata: zoeken in het moeras van de vergeten notities

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

 

Het overkomt me regelmatig dat ik praat over zaken die onderdeel zijn van mijn dagelijkse werk of denken, en dat de toehoorder me dan aankijkt alsof ik gek ben. Een mooi voorbeeld daarvan is een cruciaal aspect binnen alle informatiesystemen (WorkfFlowyRoam Research) waar ik enthousiast over ben de laatste tijd: het fenomeen metadata.

Metadata zijn brokjes informatie over informatie. We passen het concept van de metadata veel vaker toe dan we ons bewust zijn. Wist je bijvoorbeeld dat je telefoon bij het nemen van een foto een hoop informatie opslaat, waaronder de geolocatie en het tijdstip waarop de foto werd genomen? Een voorbeeld van waardevolle metadata. Reuze handig als je in je fotoapp wilt zoeken op ‘Mallorca’ of ‘Den Haag’. Zeker als je je zoekbereik ook nog eens uitbreidt met een datumreeks. Dus het zoeken van foto’s van ‘Mallorca’ in ‘april 2015’ sluit alle foto’s die daar niet aan voldoen, uit in het zoekbereik. Metadata kunnen je dus enorm helpen om sneller te vinden wat je zoekt.

Veel mensen realiseren zich niet dat het toevoegen van metadata aan de informatie die je dagelijks opslaat, een flinke hefboom is voor de snelheid waarmee je informatie kan terugvinden. Ik vermoed dat zo’n 95% van alle informatie die jullie opslaan, terechtkomt in dat wat ik ‘het moeras van de vergeten notities’ noem.
Het toevoegen van een klein beetje extra informatie aan de informatie die je opslaat, zoals een idee, gedachte of waardevolle waarneming, doet wonderen. Net als een snufje kruiden bij een goed recept een wereld van verschil maakt. De meest gebruikte karaktertekens op je computer, tablet of telefoon zijn de welbekende hashtag (#) en het @-teken. Die werken perfect om metadata te creëren.

Zo gebruik ik in alle tools veelal de hashtags #wachten, #aanvullen en #bellen. het @-teken gebruik ik vaak om mensen of plaatsen aan te duiden. @markmeinema of @keuken.Op deze manier kan ik razendsnel zoeken, filteren, ordenen, en sorteren, precies zoals we beschreven in onze Informatiedoctrine.

Ik vrees dat het nog best wat jaren gaat duren voordat mensen in organisaties zich gaan realiseren hoe enorm veel impact het gebruik van metadata kan hebben voor slagkracht en impact. Wat ik zeker weet is dat de digitale voorhoede en pioniers op het gebied van informatie- en kenniswerk al lang niet meer zonder kunnen of willen.