Juridische lessen en inzichten

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

In het verleden heb ik nog eens een blauwe maandag Rechten gestudeerd. Na vier studiepunten hield ik het voor gezien, maar zeker niet omdat ik het vakgebied niet interessant vond. Het lijkt erop dat ik me er binnenkort weer even in ga begeven.

Jaren geleden was ik met een klein clubje co-founder van lifehacking.nl, dat al weer een tijd geleden werd overgenomen door uitgeverij Reshift. De nieuwe eigenaars hebben op enig moment de richting van het platform veranderd (meer populair ‘snappy’ taalgebruik en lichtvoetiger content) waardoor het jammergenoeg een platform is geworden waarmee ik me niet meer verwant voel.

Maar nu hebben ze ook nog eens een tweetal echt domme dingen uitgehaald: Lifehacking bestond uit een enorm rijke database met blogposts van vele tientallen auteurs, en Reshift heeft de namen van de individuele auteurs vervangen door ‘redactie’ en zonder overleg de content aangepast.

Fanatiek lifehacker Patrick Mackaaij, voelde dat hier fundamenteel iets niet klopt en probeerde Reshift hierop aan te spreken. Hij ving bot, net als journalist Nick Kivits, die er dit artikel over schreef.

Na een aantal belletjes met Charlotte Meindersma, specialist op het gebied van auteursrecht, werden we ons bewust van een grove flagrante schending van ons auteursrecht. En die knakkers reageren dus niet of nauwelijks!

Dus we zijn, na een inzamelingsactie onder de Lifehacking-auteurs, een juridisch traject begonnen, met  sommaties, een dagvaarding en wellicht zelfs een heuse rechtszaak…. To be continued!