Ik word gasthoofdredacteur (en reisde daarvoor naar Genève)

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Dit najaar mag ik weer eens iets voor het eerst doen. Ik ben gast-hoofdredacteur van het Magazine Od (overheidsdocumentatie). Een blad met een hele lange historie, het bestaat volgend jaar 75 jaar!
Ik heb deze eer te danken aan mijn jarenlange research naar zaken als slimmer werken, Easycratie, en documentatietools als Evernote, en meer recent WorkFlowy en Roam Research. Ik ben er echt al een hele tijd van overtuigd dat in organisatieland het roer om moet, om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te kunnen bieden. Zoals ik al eerder betoogde in de documentaire over Kenniswerk, vind ik dat we ons digitale werkgereedschap ernstig onder de loep moeten nemen, en schreef ik al het nodige over. De thema’s draaien om Digitale Fitheid, een nieuwe werk-werkelijkheid en de nieuwe tekstrenaissance .En nu mag ik daar een hele editie van Od Magazine aan wijden. Met artikelen, en columns.En dat bracht me naar Genève. Ik was er om Juan te interviewen, die mooie dingen doet bij de VN. Het was lastig op te lossen met een tool als Zoom; soms heb je een paar uur quality-time nodig om tot de kern van de zaken door te dringen. In dit najaar vind je de neerslag van dit gesprek plus meer artikelen over waar de wereld van technologie, werk en creativiteit elkaar raken.

Ik ging met de trein. En los van een lange vertraging onderweg en het mondkapjesgedoe beviel dat prima. Ik had Genève nog niet eerder in mijn vizier had, ten onrechte, zo bleek tijdens mijn bezoek. Wat een prachtige oude stad. Al sinds 120 voor Christus was er sprake van een stad en een beschaving op deze plek en de de kathedraal heeft funderingen die stammen uit 300 na Christus.

Er zijn vele bezienswaardigheden, zoals een hele oude botanische tuin, en een prachtig park van 150 jaar oud, allemaal rondom een groot meer met helder schoon water en de fontein van Genève (jet d’eau), met op de achtergrond de besneeuwde bergtop van de Mont Blanc.
Ik snap helemaal waarom zoveel internationale organisaties hier hun hoofdkwartier hebben. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar  het leefklimaat en het voorzieningen zijn ook van een buitengewoon hoog niveau. En overal gewoon vriendelijke mensen. (Fijn om dit buitenkansje van een uitstapje in coronatijd mee te kunnen pakken, voordat er een eventuele tweede lock-down komt.)

Onder de kathedraal is een spectaculair museum dat je door en langs de meer dan duizend jaar oude fundering leidt. Met Zwitserse precisie en bijbehorende ambachtelijke liefde gemaakt zoals ik nog nergens zag in een dergelijk museum. Wonderlijk, om deze manier gedaan zijn de funderingen nog zoveel meer de moeite waard dan de kathedraal zelf. Echt een aanrader, als je Genève een keer bezoekt.

Op de weg ernaartoe en aldaar las ik een spannende thriller op mijn Kindle die zich daar toevalligerwijs deels afspeelde… Allan Folsom, De dag van Bekentenis, een aanrader, net als zijn andere boeken overigens….