De arbeidsmarkt en de Werkvereniging

Gepubliceerd: 17 augustus 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Arbeidsmarkt

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ook al voor het uitbreken van Covid-19 was er al ongelofelijk veel aan de hand op onze arbeidsmarkt. Als iemand die zijn hele leven als zzp’er, schrijver en spreker is, volg ik de ontwikkelingen uiteraard op de voet. Zo ben ik betrokken bij de Werkvereniging, een platform dat diep nadenkt over de toekomst van de ‘Modern Werkenden’. Het is een denktank/vereniging die fris kijkt, voorbij het paradigma van werkgevers, werknemers, flexwerkers en zzp’ers. En dat vind ik een goede zaak.

Al deze partijen hebben namelijk uiteindelijk dezelfde behoeftes: bestaanszekerheid, een dak boven het hoofd, eten, zorg, opleiding en ontwikkeling. Zolang we in onze polder vanuit de oude frames blijven kijken, lossen we de arbeidsmarktuitdagingen van deze tijd niet op. (Ik vind het dan dus ook heel spijtig dat de meeste experts die rondom de Commissie Borstlap zijn geraadpleegd nog steeds vanuit oude frames denken en adviseren.)

Hier een mooi voorbeeld van hoe de Werkverenging kijkt naar het pensioenvraagstuk: Stop deze Pensioen Polder Klucht!

Maar goed, dit was dus allemaal al voor de coronacrisis. Inmiddels  staat het vraagstuk nog veel scherper onder druk. Wat ik me echt enorm afvraag, is hoeveel bedrijven er (niet) omgevallen zouden zijn, als het leger zzp’ers bij hen in loondienst was geweest. Want waar de media en de politiek stelselmatig de zzp’er als zwakkere partij portretteert, vermoed ik dat het wezenlijk anders zit: namelijk dat het gros van de zzp’ers, flinke klappen op de arbeidsmarkt heeft opgevangen.
Maar het lijkt erop dat we nog steeds vanuit steeds vanuit pre-corona-paradigma’s afstevenen op onzalige oplossingen voor die (arme) zzp’ers. Je moet wel oogkleppen ophebben als je als politicus daadwerkelijk denkt dat de werkgever van morgen behoefte heeft aan minder flex. Ik ben er heilig van overtuigd dat de arbeidsmarkt van morgen vooral heel veel behoefte heeft aan méér flex!
De oplossingsrichtingen die de Werkvereniging heeft verkend en ontwikkeld zijn mijns inziens een goede manier om dit ‘misverstand’ liefdevol te tackelen.

Heel fijn dat goede denkers zoals Roos WoutersRonald van den HofSascha Janssen en Pierre Spaniks, dé zzp-specialist van Nederland, die bij zijn pensionering onlangs dit geweldige boek uitbracht. Ik geef een exemplaar weg! Klik hier om kans te maken.

Een optreden van Roos Wouters bij Stand-up stories:

 

Wil jij je stem ook laten horen via de Werkvereniging, inhoudelijk en en via het groeiende aantal mensen dat meedoet omdat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de klassieke werkgeversclubs of de vakbonden? Word lid voor maar 30 euro per jaar (een schijntje vergeleken bij de klassieke clubs) en laat je horen!