Flora, vogels en deep learning

Gepubliceerd: 23 juli 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tips

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De afgelopen maanden was ik veel meer dan anders in mijn tuin te vinden. De natuur ging over van de lente in de zomer en mijn prachtige magnolia (die van mij bloeit zelfs twee keer per jaar) en de walnotenboom groeiden en bloeiden erop los.

Maar verder staat er van alles in mijn tuin waarvan ik bij god niet weet hoe het heet. Het makkelijke spul herken ik heus wel; de prunus, de blauwe druif en de hortensia, Maar al die andere stengels, struiken en onkruid? Ik had geen idee.
But there’s an app for that! Picture this. 

Dankzij AI en deep learning is het alleen nog een kwestie van een foto maken en voilà! In mijn tuin bleken de heesterganzerik, het harig wilgenroosje en de barometerbush voor te komen. Ha! Zo ontdek je nog eens wat.
Ik bleek ook aalbessen en blauwe bessen te hebben, dus dat was weer mooi meegenomen. Als ik daar wat extra TLC in stop hoef ik misschien niet meer naar de supermarkt.

Nog steeds opgewonden over dat ik nu al het groen in mijn tuin kon herkennen, zat ik wat voor me uit te kijken in onze tent op Vlieland. En voor mijn neus zat een prachtig vogeltje op een tak met een geluid dat ik niet eerder hoorde. De top 50 van vogels, inclusief de lepelaar en de witte reiger herken ik acuut, maar de families van sijsjes, putters, groenlingen en aanverwanten had ik nog niet in mijn systeem weten te krijgen.
Zou daar niet ook een handige app voor zijn?
Warempel!
Tjilp o’matic doet met vogels wat Picture This doet met planten. Maar dan met geluid.
Je richt je microfoon van je telefoon richting het zingende vogeltje en even later krijg je foto en tekst en uitleg. Heel cool!
Het vogeltje in casu bleek de roodborsttapuit te zijn, een dag later vergezeld door de graspieper.

Als er ook maar één iemand net zo blij van wordt als ik, dan is dit al het delen waard! Mocht iemand nog een tip hebben voor een dergelijke oplossing voor torretjes en kevertjes dan hou ik me aanbevolen 🙂