Digitale Fitheid

Gepubliceerd: 23 juli 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Stephen Covey zegt in zijn boek The Seven Habits of Highly Effective People dat je de zaag moet scherpen (‘sharpening the saw’). En zeker nu je wellicht veel meer tijd dan anders hebt, is dat een goed idee. Werk aan je zelf. Want daar heb je wél controle over.
Dierbare vakbroeder Joseph Oubelkas hield zich als onschuldig veroordeelde staande in de gevangenis door in elk geval te zorgen dat hij bleef tandenpoetsen. En toen hij daar eenmaal mee bezig was volgden er vele andere stappen (lees vooral zijn boek).

Van perspectief wisselen is een heel effectieve truc om uit welke situatie dan ook te komen. George Parker beschreef dat in zijn voortreffelijke Grote Boek van de Creativiteit dat binnenkort weer verkrijgbaar wordt. Tot die tijd kun je het tweedehands vinden op boekwinkeltjes.nl, waar ik ooit alle dierbare boeken uit mijn jeugd opnieuw kocht, ze waren daar bijna allemaal te vinden.

Ik las afgelopen maand veel over Persoonlijk Kennismanagement (PKM) en verdiepte me in thema’s als de PARA-methode (handig voor het opruimen van digitale bende), het Zettelkasten-concept, en tools als WorkFlowy en Roam Research. Ik kon de opgedane kennis kwijt in de webinars van Haagse Beek, die me bij toeval toevielen en me zo vreselijk veel lol en inzichten opleverden dat ik mede daardoor ineens overal bezig ben die kennis over te dragen en schaalbaar te maken.
Het mooie is dat dit thema’s zijn die me al van jongs af aan bezighouden en waar nu pas vaart in komt, dankzij tools en mede-researchers zoals Tiago Forte (onthoud die naam!).
Ons hoofd is helemaal niet zo geschikt voor het soort werk dat de meeste mensen doorgaans doen. En al helemaal niet voor multitasken, afleiding, notificaties, vergaderen en kantoortuinen.

Een (digitaal) tweede brein bouwen is om veel redenen een goed idee. Het levert meer grip en controle (of de illusie van controle, maar dat is ook prima) op en zorgt dat je hoofd zich met creatieve ideeën kan bezighouden. En creatief zijn en van perspectief kunnen wisselen draagt bij aan je veerkracht en mentale weerbaarheid. Allemaal zaken die erg van pas komen in tijden van crisis. In een video-interview van Shape Networks, onder leiding van Diana Matroos, waaraan ik met Stella Bergsma en Ruud Koornstra een bijdrage mocht leveren, hoorde ik horecatycoon Won Yip zeggen dat we in het Chinese jaar van de Rat zitten. En dat zo’n jaar staat voor destructie, chaos en creatie. Het Chinese karakter voor crisis is dan ook hetzelfde als het teken voor kans.


En laat mijn Chinese sterrenbeeld nou ook net Rat zijn… 🙂
Aan de bak dus.

De wereld van werk is onder onze neus veranderd. En dat in een paar weken tijd! Alles waar Erwin Witteveen en ik (en vele anderen) afgelopen tien jaar over schreven is ineens aan het gebeuren. De tijd van de permanente oplossingen, is definitief voorbij. Het is Nooit Af. Door de coronacrisis zijn mensen in de zorg, het onderwijs en in vele andere sectoren ineens in een nieuwe werk-werkelijkheid terecht gekomen. Mensen moesten, vaak met kunst en vliegwerk, een enorme sprong maken qua digitalisering. Ze lieten hun weerstand van het afgelopen decennium varen en gingen aan het werk.

Thuiswerken, digitaal vergaderen, lege wegen en een schone lucht. Een mooie tijd om onze werk-werkelijkheid onder de loep te nemen. (En om de documentaire die we maakten over de 5 miljoen kenniswerkers te gaan bekijken :).)

Wat als we met zijn allen ons digitale werkgereedschap serieus gaan nemen? Wat als we onze informatie makkelijk kunnen opslaan en terugvinden? En in samenwerkingen met anderen voorbij het Dogma van het Document kunnen komen? Wat als een groot deel van ons werk bestaat uit puzzels die veel makkelijker op te lossen zijn met mede-puzzelaars, beter digitaal gereedschap, creativiteit en het wisselen van perspectief?
Ik ben ervan overtuigd dat dan veel vraagstukken van nu vele malen sneller en vooral goedkoper kunnen worden opgelost.

Mijn Stand-up Story van 2 juli over de Memex en het tweede brein: