Papa’s

Gepubliceerd: 14 februari 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Afgelopen week was het tien jaar geleden dat mijn vader overleed. En nu ik zelf twee kinderen heb en veel nadenk over hoe ik ze het beste kan meegeven wat ze nodig hebben, vind ik het jammer dat ik niet meer met hem over het vaderschap heb kunnen praten.

Via Rick Pastoor kwam ik terecht op Daily Dad (ook erg geschikt voor mama’s overigens). Dagelijks drie minuten audio met mooie en praktische inzichten.

Zoals:

We have talked before about why it’s important not to baby your kids when it comes to reading. We have also talked about teaching them that “everything is figureoutable”– that is, giving them the skills to learn what they don’t know.
But it’s also important that, as a father, you provide the expectation that they are capable of doing things. If you treat your kid like a helpless idiot…they’ll stay one. If you assume that certain ideas are beyond their comprehension, it is a self-fulfilling prophecy. Your kids will not learn that which you expect them not to be able to learn. Equally, they will grow and strive and struggle to meet the expectations you do have.

en deze:

Our job is to help our kids but not make them helpless. We want to teach them how to do things, not necessarily do them for them. That means encouraging them to make their own decisions, that means modeling the right behavior, that means showing them that the only person to blame in life is ourselves (and no one else). 

We have to follow Marcus Aurelius’ advice always: “Blame yourself or no one.” Your spouse is not the problem. Your job is not the problem. The economy is not why you’re stressed. It’s not the weather. The fact that the house is a mess is not your kid’s fault. The fact that their grades are slipping is not their fault. You’re the problem. Your systems are the problem. Your parenting is the problem. Focus on that. It’s the only thing you control. It’s your job to take the blame. It’s your job to help fix it.

En hele mooie vond ik de tip over het niet focussen op succes maar op vriendelijkheid. Zo vraag ik aan het einde van de dag niet wat ze geleerd hebben, maar of ze ook uit zichzelf iemand hebben geholpen. Met het leren bouwen van sociaal kapitaal kan je niet vroeg genoeg beginnen :).

Een bijkomend voordeel is dat meehelpen thuis nu een sport geworden is. Wie vouwt het mooist de vaatdoeken op? Er wordt nog net niet gevochten om wie de droogtrommel mag leegmaken.

Ik ben benieuwd hoe mijn leven eruit had gezien als mijn vader de kans had gekregen om dit soort inzichten tot zich te nemen….