Ongestoord typen met Neo

Deel dit bericht

De oplettende kijker zag in het filmpje over de Stream Deck nóg een apparaat op mijn bureau staan. Een wonderlijk apparaat, mag ik wel zeggen.
Toen ik Caspar Zwart er een tijd geleden mee zag lopen was ik onmiddellijk geïntrigeerd en tikte er een op de kop via Amazon.
Het apparaat heet Alpha Smart Neo, kortweg Neo.

Wat ie doet? Nou, eigenlijk maar een paar dingen. Je kunt er voornamelijk mee typen. Het is een toetsenbord (een heerlijke tactiele ervaring) met een klein monochroom scherm.
Het is een enorm energiezuinig ding; de batterij gaat 2 jaar (!) mee. Je zet hem aan en kunt meteen beginnen met typen.
Via functietoetsen kun je tien verschillende documenten openen en heel snel switchen tussen die documenten. Zonder afleiding van allerlei notificaties en meldingen. Zodat je ongestoord kunt doen wat je wil doen: typen.

Ik heb mijn Neo altijd binnen handbereik en neem hem regelmatig mee onderweg. Om notities te maken, bijvoorbeeld, terwijl ik de krant lees. De ‘oogst’ pomp ik aan het eind van de dag over naar mijn laptop: Neo emuleert toetsaanslagen op je scherm (afhankelijk van welke app je open hebt staan), de tekst wordt voor je neus op het scherm getypt. Vervolgens kun je met de ‘clear file’-knop je document weer leeg maken. Je kopieert dus niet een bestand maar gewoon de platte tekst.

Helaas wordt de Alpha Smart Neo niet meer gemaakt. Maar tweedehands zijn ze nog te krijgen bij Amazon.