If you wanna be on stage, you have to be on stage

Gepubliceerd: 14 februari 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Lezingen, Tips

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik zit inmiddels al meer dan 15 jaar in het sprekersvak, hoewel ik dat eigenlijk niet als werk zie; alles wat er omheen zit zie ik als mijn echte werk, het geven van lezingen is slechts wat daaruit voortvloeit.

De allereerste keer dat ik op het podium stond viel ik flauw. Ik had me zo goed voorbereid dat ik even was vergeten dat het heel eng is om ineens voor zo’n zaal vol mensen te staan. Ik werd buiten weer wakker. Godzijdank besloot ik daarna niet om het bijltje erbij neer te gooien, maar om door te gaan.
Ik huurde elke twee maanden een zaaltje, nodigde telkens zoveel mogelijk mensen uit en ben meters gaan maken. If you wanna be on stage, you have to be on stage. Ik weet inmiddels dat de eerste 200 presentaties eigenlijk nog helemaal niet meetellen. Pas daarna ga je echt routine ontwikkelen. Inmiddels ben ik een paar duizend lezingen verder en mag ik mezelf wel een ervaren spreker noemen en weet ik waar de valkuilen zitten en wat je wel en niet moet doen.

Onlangs nam ik deze podcast op met Kevin Weijers (schrijver van het fantastische boek 21 dagen niet klagen):

In het sprekersvak zijn drie factoren van belang: vorm, inhoud en ‘het lezen van de zaal’. Aanvoelen hoe de sfeer is en wat er leeft in het publiek vereist veel ervaring en intuïtie. Je hebt goede voelsprieten nodig. Maar wanneer je het beheerst heb je er veel aan, zeker in moeilijke situaties.

Mijn belangrijkste twee adviezen aan beginnende sprekers zijn:

1) Gebruik geen plaatjes of powerpointpresentaties. Beeldend kunnen spreken is een cruciale skill.
2) Je moet het echt willen. Als je het doet voor de easy money dan sta je er om de verkeerde reden en het publiek voelt dat.

In de loop der jaren hebben behoorlijk wat mensen om tips en advies gevraagd: Hoe word ik spreker, hoe vertel ik een verhaal? Op de een of andere manier zwelt dat de laatste tijd weer aan.
Er lopen steeds meer mensen rond in sprekersland die door mij zijn getraind en daar ben ik maar wat trots op.

Ik vind het trouwens vooral leuk om mee te denken over de vorm en de praktische kanten. Als het gaat om de inhoud dan weet ik wel een paar mensen die daar beter in zijn. Mark Meinema bijvoorbeeld. Mark is een engel en de rust zelve. Het is zijn specialiteit om signal van noise te onderscheiden en naast goed luisteren kan hij ook precies de goede vragen stellen.

Relevante boeken: