Nieuws over de kenniswerkdocumentaire

Gepubliceerd: 12 januari 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Documentaire

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.


(klik op het plaatje om de docu te bekijken.)

De documentaire over kenniswerk – ik schreef er al eerder over – wordt heel enthousiast ontvangen. (Voor de mensen die het gemist hebben: we hebben een film gemaakt over wat al die mensen toch in de godsnaam allemaal aan het doen zijn in die kantoren met die computers enzo.) Het is het vervolg op twee eerdere docu’s over Toegang en Informatie en inmiddels is de film op allerlei plekken vertoond.

De reacties lopen uiteen van ‘Hee wat leuk, vanuit dit perspectief heb ik nog nooit naar werk gekeken’ tot ‘Zie je wel, ik ben niet gek!’

Een van de vragen in de documentaire is hoe we arbeidsproductiviteit nou eigenlijk moeten meten. Collega-schrijver en -spreker Erwin Witteveen schreef er een mooi stukje over. Ik denk dat we toe zijn aan een totale herziening van het concept (kennis)werk. Met onze bestaande zienswijzen lopen we vast, we moeten het goede gesprek gaan voeren over werk. Ik hoop dat 2020 het jaar wordt waarin we terug gaan naar de tekentafel. (Lees ook eens wat Kees Klomp zegt over de betekeniseconomie.)

Inmiddels zijn we bezig met een proposal en een financieringstraject om de documentaire nogmaals te schieten, maar dan in het Engels, voor de International markt (Netflix?). I’ll keep you posted.