Een lange treinreis als productiviteitshack

Gepubliceerd: 12 januari 2020

Door: Martijn Aslander

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De afgelopen jaren ben ik telkens in december/januari op vakantie gegaan naar een verre bestemming. Een aangenaam bijeffect was dat ik dan lang in het vliegtuig zat en me kon focussen op mijn plannen voor het nieuwe jaar.

Ditmaal was dat door omstandigheden niet aan de orde. Dus verzon ik een list: een lange treinreis, om hetzelfde effect te bereiken.
Ik boekte een ticket naar Leipzig ( 8 uur heen, 8 uur terug), stapte op 4 januari met een koffer vol scheurselsknipsels, boeken en mijn laptop in de ICE International en ben aan de slag gegaan volgens de Pomodorotechniek: 25 minuten concentreren, 5 minuten pauze, etc.

In Leipzig had ik een fijn hotelletje gereserveerd, ik heb lekker gegeten, heb me in bad door nog een flinke stapel papier heen geworsteld en ben daarna in mijn hotelbed een serie gaan bingewatchen (Messiah. Aanrader.).
De volgende dag stapte ik weer in de trein terug en heb nogmaals acht uur werk verzet.


(de badkamervloer)

Leipzig is een van mijn lievelingssteden in Duitsland. Die Wende is er begonnen, en Goethe schreef er in zijn meesterwerk Faust, in Auerbachs Keller, het beroemdste en twee-na-oudste restaurant in Leipzig. (Ik wilde daar natuurlijk graag eten, maar het was helaas vol. Scheisse passiert. Oftewel: Man kann nicht alles haben.)