De wraak van Steve Jobs

Gepubliceerd: 12 januari 2020

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Apple, Initiatieven, Lezingen

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Tijdens de vorige editie van Stand Up Stories kon ik eindelijk mijn theorie over de wraak van Steve Jobs delen. Kort door de bocht: volgens mij heeft Steve Jobs op zijn sterfbed een paar waanzinnige moves bedacht en heb ik Apple die vervolgens zien uitvoeren.

Ik schreef al vaker (hier en hier) dat HealthKit (de gezondheidsapp op je iPhone die nauw samenwerkt met Apple Watch) en ResearchKit (een open source onderzoeksprogramma) en CareKit (een feedback loop-systeem om bijwerkingen van medicijnen te monitoren) samen een framework vormen dat het begin kan zijn van het einde van de macht van het medisch-industriële complex.

Ik heb mijn theorie nog nergens teruggevonden. Dus misschien zit ik er wel helemaal naast. Mocht dat het geval zijn (ik denk het niet), dan was het in elk geval leuk bedacht.

Ik besef net dat ik al een tijdje niet zoveel over Apple heb geschreven. Toch blijf ik dat één van de meest fascinerende bedrijven vinden. Ik ben een erg tevreden klant en de terechte kritiek van Ricky Gervais (Zijn show Humanity al gezien op Netflix?) ten spijt, verwacht ik veel van die club. Tim Cook heeft de aandelenkoers verdubbeld afgelopen jaar ( ik had een paar aandelen gekocht als spaarrekening voor de kids, dus dat pakte beter uit dan de bankrente) en ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen rondom AR en de nieuwe chip die ze gemaakt hebben rondom Ultra Wide Band. En ik zie erg uit naar die Airtags, waarmee je verloren spullen (zoals het knuffelkonijn van Pixie) kunt voorzien van slimme opspoortags…

Sowieso doen we in 2020 weer een WWDC Viewingparty.
Oh, en mocht je het geld kunnen missen, die Airpods Pro met noise-cancelling zijn de uitgave meer dan waard. Ze hebben heel veel handige ‘hidden settings’. (Niet vergeten die dingen uit te doen bij de kassa in de supermarkt en als de conducteur langskomt in de trein, anders ben je best asociaal bezig.)

Ik vind het bewonderenswaardig hoe Apple in tegenstelling tot de concurrentie snoeihard blijft vasthouden aan het belang van privacy. Bruce Schneier deed er een paar prachtige uitspraken over. Over hoe de autoriteiten ons chanteren met woorden als pedofilie en terrorisme om toegang tot onze data te krijgen. Een slechte zaak en bonuspunten voor Apple.

Inmiddels gebruik ik al een paar maanden AppleTV+, heb ik genoten van de Morning Show over het #metoo-gedoe in de tv-wereld en For All Mankind over wat er gebeurd zou zijn als de Russen eerder op de maan waren geland dan de Amerikanen. Voor de kleintjes heb ik een abonnement op Apple Arcade, de gamedienst van Apple. Met name de remake van het jaren ’80 spelletje Frogger vinden ze erg leuk.