Hij is er: de documentaire over kenniswerk!

Gepubliceerd: 20 november 2019

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Documentaire

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ben je meer dan drie uur per dag met een computer bezig? Bestaat jouw werk uit informatie opsnorren, filteren en vele, kleine beslissingen nemen op basis van die informatie? Grote kans dat je met regelmaat snakt naar een gevoel van grip. Maar voordat je dergelijke zaken serieus gaat aanpakken, kan het wel eens veel verstandiger zijn om terug te gaan naar de basis. Wat is werk? Wat is kenniswerk? Hoe werkt jouw hoofd? En hoe doe je dat kenniswerk dan, en vooral hoe organiseer je dat?

Wereldwijd zijn er honderden miljoenen mensen dagelijks met van alles en nog wat bezig; ze gebruiken hun telefoon, hun computers, hun talenten en skills, om dingen op te lossen, aan te jagen of te creëren. De afgelopen veertig jaar is een groot deel van het werk kenniswerk geworden, gefaciliteerd door de immer uitdijende informatietechnologie. Het was eigenlijk de bedoeling dat we daardoor minder hard hoefden te werken, maar we hebben het drukker dan ooit. Sterker nog, werkgerelateerde stress is een van de grote hoofdpijndossiers.
En dan kunnen we het hebben over mindfulness, burnout, arbeidsproductiviteit, taakautonomie, lean, scrum, agile, en zelfsturing, maar ik denk dat we terug moeten naar de tekentafel.

Vorige week is de documentaire Kenniswerk in première gegaan, op het Smart Humanity Event in Amsterdam. Na de eerdere fijne samenwerking met UMA VISUAL STORYTELLING en de KNVI, inzake documentaires over informatie en TOEGANG (met medewerking van geweldige denkers als Brenno de Winter, Arjan El FassedMarleen Stikker en Maxim Februari) is dit het derde deel in de serie, oftewel: het slotstuk in de trilogie.
Het teamwerk met UMA was wederom geweldig. Het was een mooi samenspel van hun productie-ervaring en interviewskills en mijn ideeën en netwerk en het resultaat mag er meer dan zijn!

Op – of eigenlijk voorafgaand aan – de zestiende Permanent Beta Dag aanstaande vrijdag zal de documentaire nogmaals vertoond worden. Maar ik zou Martijn natuurlijk niet zijn als ik het daarbij liet: ik wil jullie allemaal vragen om mee te helpen, door de documentaire op zoveel mogelijk plekken te laten zien, in groepsverband, op scholen of in bibliotheken, bij opleidingen, in ziekenhuizen, bij het UWV, op congressen of in board rooms. Ik denk namelijk dat iedereen deze docu moet bekijken en dat we met z’n allen het gesprek erover moeten voeren. Kijk op www.watiskenniswerk.nl voor meer informatie!