WorkFlowy and the art of journaling

Gepubliceerd: 2 augustus 2019

Door: Martijn Aslander

Categoriën: WorkFlowy

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Sinds twee jaar doe ik aan journaling, zoals men dat tegenwoordig noemt. Of nee, eigenlijk ‘journal’ ik al mijn hele leven; ik ben altijd al gefascineerd geweest door het fenomeen vastleggen: dingen bewaren, opschrijven voor later, een logboek van mijn leven bijhouden. Vroeger maakte ik plakboeken, later hield ik alles bij in Evernote en jarenlang plaatste ik elke dag om 20:36 een foto op de social media. Maar tegenwoordig heb ik in WorkFlowy de ultieme journaling-tool gevonden.

Een opmerking van David Allen op de laatste Permanent Beta Dag deed me dieper nadenken over het onderwerp. Het is namelijk gewoon zo: als je chaos en drukte in je hoofd hebt, helpt het nou eenmaal om pen en papier te pakken en puntsgewijs je gedachten en dingen die je moet doen op papier te zetten. Het geeft overzicht en ruimte. Het help accuut tegen de stress. Ik schreef
vorig jaar al eens over het nut van feedbackloops. Het aardige van met regelmaat gedachten en ervaringen en ideeën en gebeurtenissen opschrijven, is dat het ook nog eens voor inzicht, begrip en consideratie zorgt.

Laatst las ik een boek over bullet journaling, dat tegenwoordig uitermate populair is met name onder hipsters. Maar de pest van een bullet journal is dat het concept heel aardig is, maar niet heel intelligent. Het is bijvoorbeeld niet makkelijk en snel (in enkele seconden) doorzoekbaar.
Nee, dan WorkFlowy! De slimste bullet journal van allemaal!

Laurens Waling schreef er ook een goed verhaal over.

En Dennis Schellekens, Operationeel Expert bij Politie Nederland, schreef gisteren dit blog: Hoe zou het zijn als 326 basisteams precies weten welke afspraken er zijn gemaakt?

Waar WorkFlowy heel handig voor is, is de zogenaamde micronotitie, het woord dat ik verzon voor het vastleggen van een kleine gedachtenspinsel, een uitspraak van iemand die je niet wil vergeten (mijn jongste dochter Pixie zei laatst: ‘Ik bén geen deugniet, ik ben een deugwél!’). Waar laat je dit soort waardevolle flinters, waar je liever niet een heel nieuw document voor wil aanmaken?