WorkFlowy en de kracht van tracking en feedbackloops voor persoonlijke ontwikkeling

Gepubliceerd: 11 oktober 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tips, WorkFlowy

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Zelden heb ik een digitale tool zo gradueel in waarde en functionaliteit leren waarderen als WorkFlowy. En het wonderlijke is dat het me in tegenstelling tot TextExpander, Trello of Evernote niet of nauwelijks lukt om uit te leggen waarom.

Meestal zijn de mensen met wie ik werk een prima graadmeter voor de toepasbaarheid van nieuwe tools. Doorgaans wachten ze een half jaar en kijken dan of ik nog steeds enthousiast ben om daarna eventueel de tool te integreren in hun workflow. Maar met WorkFlowy krijg ik volledig nul op rekest. Niks, nada, zip.

Toch wil ik nogmaals tegen de lezers van mijn nieuwsbrief zeggen dat ik denk dat het de moeite waard is om je erin te verdiepen.

Ik ga nogmaals proberen uit te leggen waarom ik zo enthousiast ben over dit digitale hulpmiddel.

WorkFlowy is een online lijst. Lokaal én gedeeld te gebruiken, op alle apparaten. De slogan van WorkFlowy is ‘Make lists not war’.

Wat handig is om in je achterhoofd te houden, is dat als het gaat om computers, er niks zo snel is als tekst-only bestanden. Platte tekst en cijfers zijn door computers nu eenmaal vele malen sneller te processen dan items met plaatjes en andere ruis. Een van de redenen voor mijn enthousiasme is de extreme snelheid van het programma. Niet te vergelijken met iets wat ik eerder zag in mijn digitale gereedschapskist.

Workflowy is niet zomaar een online lijst. Het is een lijst met sublijstjes. Die ook weer sublijstjes kunnen bevatten. Je kunt wel 1000 lagen diep gaan als je zou willlen. Daarnaast ondersteunt het programma urls, en hashtags (# en @).
Elke dag opnieuw ben ik verbaasd over wat je met die simpele aspecten allemaal kan. Ik bedoel: lijstjes zijn handig, maar lijstjes ‘on steroids’ zoals deze zijn onmisbaar. Ik voed WorkFlowy dagelijks met informatie, die ik er op elk moment, waar ik ook ben, binnen een paar seconde weer uit kan toveren.

Waar gebruik ik het allemaal voor? Waar niet voor, is eigenlijk een betere vraag. Ik gebruik het voor mijn boodschappen, taken, wensen, klussen en lezingen, als researchbase, reminder, agenda, notitieblok, voor feedbackloops, mijn eigen ontwikkeling, mijn kilometerregistratie, mijn health-log, mijn projectmanagement (Martijn-stijl), het opzetten van nieuwe initiatieven, en voor nog veel meer.

De lijsten die ik het meest gebruik zijn de ‘jaarlijsten’. Ik heb een lijst gemaakt die ik ‘jaren’ heb genoemd. In die lijst staan alle jaren vanaf mijn geboorte. En in elke van die jaren (die allemaal ook weer zelf een lijst zijn) staan 52 weken (die ook weer allemaal zelf een lijst zijn). Elke weeklijst bestaat uit 7 dagen en een ‘weekafsluiting’. Elke dag bevat een stramien met items en vragen die elke dag langskomen. Op die manier kan ik handig terugzoeken wat er op welke dag is gebeurd, het werkt als een soort logboek.

Agenda-items komen ook in de daglijsten terecht, waardoor ze me elke dag wijzen op wat aandacht nodig heeft. Er staan regelmatig  lezingen in mijn daglijsten, waarvoor ik een template heb gemaakt die ik eens per week week klaarzet in mijn daglijsten.

Feedback en handige informatie ‘vangen’ na mijn lezing, is op deze manier slechts een kwestie van een snelle invuloefening. Vaak krijg ik weken later nog een leuke reactie op een lezing via mail of linkedIn. Die copy-paste ik dan in de betreffende lezing onder het lijstje ‘reacties’. Zo creëer ik een georganiseerd overzicht en kan ik makkelijk (bijna) alle reacties op elke lezing terugvinden.

Al jaren ben ik gefascineerd door de kracht van het vangen van data en informatie om me heen. Vaak weet ik van te voren helemaal niet waarom, en kom ik daar na verloop van tijd pas achter. Sinds een jaar vul ik op mijn daglijst in welke film of serie ik kijk (inclusief seizoen en episode). Die tag ik eens per week allemaal met de hashtag #netflix, waardoor ik door die hashtag aan te klikken in mijn ‘jaarlijst 2018’ in één oogopslag kan zien welke series ik wanneer in dat jaar gezien heb. Heel leuk, maar misschien niet heel relevant. (Tot je op het idee komt om elk jaar een boek te maken met allerlei personal stats. Dat doe je natuurlijk niet zelf, dat laat je doen door iemand met veel betere grafische skills dan jij, maar wel op basis van de gegevens die jij even snel en eenvoudig uit je systeem kan toveren!)

Over tracking gesproken, deze tekst kwam ik ergens tegen en raakt precies aan wat ik erover wilde zeggen.. Volgens mij is ie van Stephen Guise, auteur van het boek Mini-Habits.


Why Tracking Improves Everything
Tracking enables analysis. You can’t analyze information that is either A) unclear or B) unknown. Tracking things defines them and makes them known. Analysis of good information brings ideas for progress. Many people are held back because they simply don’t know how to improve. They aren’t tracking their life enough! The more you track, the more you know about your situation, your behavior, and your projected future.

 

 

Ik denk echt dat er voor de meeste mensen die er even mee gaan spelen een wereld opengaat en dat ze gaan inzien dat deze tool heel goed kan helpen met je persoonlijke ontwikkeling.
De komende tijd ga ik wat Try-outs doen met trainingen over WorkFlowy. Mocht je geïnteresseerd zijn in een één-op-één sessie over WorkFlowy, mail me dan even via dit formulier.

Voor mensen die meteen willen beginnen heb ik alvast twee jaarlijsten gemaakt. Nadat je een Workflowy account hebt aangemaakt en bent ingelogd kun je erop klikken en kopieer je in één klik die lijsten naar je eigen account.

Veel speel- en ontdekplezier!

LET OP: Voeg de onderstaande lijsten toe aan je account. Kopieer ze daar en verwijder de eerste lijsten, anders kun je niks toevoegen..

2018 (rest van het jaar per week en per dag):  https://workflowy.com/s/QCL.N4wn3GPe8U

2019 per week en per dag:  https://workflowy.com/s/QCL.cIFiDi3vSC

UPDATE:

Heb gelijk voor de komende jaren (tot en met 2023) maar jaarlijsten gemaakt voor jullie:

https://workflowy.com/s/jaarlijst-tot-en-met/Bqa1RL7DMxMWtXLt