Voorwoord Biohacking van Peter Joosten

Gepubliceerd: 11 oktober 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Rond 2006 kwam ik via Danny O’Brien op het spoor van de lifehacking beweging. Ik werd ik de mede-oprichter van lifehacking.nl en stond ineens bekend als een van de eerste slimmer-werken-experts. In een nieuw veld ben je al snel expert… Rond die tijd begon mijn fascinatie voor brein- en kenniswerk. Het zou zomaar eens kunnen, en daar zijn veel aanwijzingen voor, dat we eigenlijk nog helemaal niet weten wat kenniswerk is, laat staan hoe je dat organiseert en faciliteert. Wonderlijk in een kenniseconomie, en in een kennissamenleving waarin we zo’n 5 miljoen kenniswerkers hebben. Na lifehacking kwamen KPN en Microsoft met een slap aftreksel van onze inzichten over slimmer werken, genaamd Het Nieuwe Werken. Met die marketingkracht erachter werd het snel groot, maar de gemiste kansen (daadwerkelijk terug naar de tekentafel, opnieuw nadenken over de essentie van kenniswerk) zijn vele malen groter.

Een speling van het lot bracht me vervolgens als vrijwilliger samen met Joost Plattel naar de eerste Quantified Self bijeenkomst in Silicon Valley in 2011. Niet veel later haalde ik met een stel enthousiastelingen de conferentie naar Europa en startte ik het Quantified Self Institute met de Hanzehogeschool Groningen. Jaren voordat stappentellers gemeengoed werden. En in 2014 was ik een van de sprekers op de eerste Biohacking Summit in Helsinki. Vier jaar voordat de pers er uitgebreid over ging schrijven. Drie maal in de voorhoede van verschillende bewegingen die door de massa en pers lange tijd niet begrepen of zelfs maar opgemerkt werden. Rafelrandbewegingen noemt Peter ze in dit boek. Waarin hij op meesterlijke wijze zijn persoonlijke reis door deze domeinen en de relevantie ervan heeft opgetekend. Wie wil weten waar de wereld naartoe beweegt dient af te reizen naar de rafelranden. Vol freaks, weirdo’s en (wannabe -) world dominators zoals Chris Brogan ze in zijn boek beschrijft. Verbonden dankzij de mogelijkheden van het digitale tijdperk en met tools in handen waar de meeste wetenschappers en onderzoekers tien jaar geleden alleen maar van konden dromen. Moderne Indiana Jones-types die de mysteries in ons lijf en hoofd ontrafelen, vaak op risicovolle en omstreden manieren. Maar eigenlijk geheel in de traditie van hoe de medische en biologische wetenschap een paar honderd jaar geleden in Europa eindelijk begonnen is.

Het voordeel van nu is dat elk puzzelstukje op dit vlak razendsnel gedeeld wordt met medepuzzelaars, doorgaans ‘for the greater good’, zelden vanuit direct financiële motieven. Godzijdank! Laat je verrassen door de verhalen en inzichten van Peter. En bezoek vooral de congressen, Summits en Meetups waar Peter zijn kennis vandaan haalt. Heel veel lees-en ontdekkingsplezier!

Martijn Aslander

 

Het boek kost €20,00 en is HIER te bestellen.