We weten veel te weinig over slaap

Gepubliceerd: 6 juli 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Altijd weer leuk, wanneer onderwerpen waar ik al jaren mee bezig ben en research naar doe, langzaam mainstream en gemeengoed worden. Ik heb met heel veel plezier het boek van Peter Joosten over biohacking gelezen en voorzien van een voorwoord. Echt heel knap hoe Peter LifehackingQuantified Self en Biohacking heeft verbonden in een zeer leesbaar en informatief boek. Peter verkent de rafelranden van kennis over lichaam en geest in de traditie waarin honderden jaren geleden de westerse medische wetenschap ontstond, door trial and error. Ik ben zelf nog dagelijks bezig met het ontdekken en verkennen van hoe ons brein nu eigenlijk werkt, en mijn eigen brein in het bijzonder. En sinds mijn inzichten dankzij het boek over microhabits heb ik het gevoel dat ik steeds beter nieuwe gewoontes kan aanleren en oude kan afleren (dat laatste is bio-chemisch overigens veel lastiger.)
Door mijn werk als spreker kom ik regelmatig op plekken waar anderen al veel puzzelstukjes hebben gevonden. Maar afgelopen maand kwam ik toch ineens een parel van een podcast tegen!

 

 

Joe Rogan deed een geweldig interview met Matthew Walker, die zichzelf @Sleepdiplomat noemt, en dit boek schreef over slaap.

 

Enkele dingen die me verbaasden:

  • Artsen leren in hun studie maar nauwelijks iets over slaap. Curieus, gezien de enorme impact van slaaptekort op het gebied van herstel.
  • Als je in een vreemde omgeving zoals een hotel slaapt, is de helft van je brein gewoon wakker. Handig vanuit de evolutie, maar onhandig als je veel reist en toch goed wilt slapen.
  • Ons brein registreert zo’n beetje alles, maar dan ook echt alles wat er in een dag gebeurt. Ook om je heen, en datgeen waar je geen bewuste aandacht aan schenkt. En tijdens de REM-slaap, worden alle herinneringen twintig keer sneller afgespeeld en herhaald, en wordt er gezeefd en gefilterd. We hebben een enorm geheugen, maar tijdens de slaap worden er een soort van IP-adres bij relevante herinneringen gezet, zodat je de herinnering weer terug kan vinden.
  • Minder dan zes uur slapen is echt een heel slecht idee; je raakt 30% sneller uitgeput.

 

Hier nog een handige wrap-up voor als je geen tijd geduld hebt voor de hele podcast..: http://podcastnotes.org/2018/04/29/why-we-sleep/