Mijn eerste militaire insigne

Gepubliceerd: 6 juli 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Lezingen

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De laatste tijd ben ik me veel aan het bemoeien politie, openbaar ministerie en defensie, en in het kader daarvan mocht ik een grote groep officieren van defensie toespreken in het kader van een alumnidag. Het was nogal warm dus was in een een T-shirt bij de kazerne in Utrecht verschenen, om in een zaal vol uniformen terecht te komen… oeps….. Nou heb ik niet zoveel met kleding en outfits, maar het contrast was hier wel heel groot…
Halverwege mijn twee uur durende verhaal gebeurde er iets grappigs. Er kwam ineens een generaal binnen in een camouflage-outfit met de mededeling dat ie even kwam storen om iemand te bevorderen. Dat kon blijkbaar alleen op deze dag, en heeft te maken met militaire gebruiken en rituelen. Iemand bevorderen gaat overigens heel snel. Kwestie van epauletten op de schouder vervangen en er een blik bier eroverheen gooien (wonderlijk ritueel!). De beste man voegde overigens nog aan de zaal toe dat hij eerder bij een lezing van me geweest was en een fan was van onze boeken… supertof en reuze handig in zo’n hiërarchische omgeving.
Ik had aan het einde met de zaal nog een mooi gesprek over hoe leren in zo’n organisatie gaat en over wat ik bij de politie aan het doen ben, en kreeg er spontaan veertig docenten bij voor mijn Schaduwacademie.
Na afloop kreeg ik een soort penning uitgereikt. Een soort stamp of approval in de vorm van een militair padvinders insigne. Ben er best trots op. Wellicht komt ie nog een keer van pas: