Jonge agenten en jonge dokters

Gepubliceerd: 6 juli 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Lezingen

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Afgelopen half jaar mocht ik een groep jonge agenten begeleiden in het verkennen van de politie van overmorgen, en met name het leiderschap van de politie van morgen. En omdat ik ook al op veel andere plekken in de organisatie was geweest kon ik her en der flink helpen. Zoals overal zijn bijna alle vraagstukken daar ofwel een cultuurvraagstuk ofwel een bureaucratisch vraagstuk. Ik kon veel easycratische ideeën testen en kwam ineens terecht in het opzetten van een nieuw soort politieacademie. Ik noem het de Schaduwacademie. Waarbij ik binnen een paar maanden 1000(!) ‘docenten’ ga vinden die skills en relevante inzichten willen overdragen aan agenten waar ze acuut iets aan hebben, zodat het lerend vermogen binnen de politie een flinke boost krijgt. En omdat het easycratisch gaat kan niemand het tegenhouden, en is er geen geld of papier voor nodig. Het gaafste eraan is dat ik met wat slimme geeks bezig ben de IT erachter slim op te lossen, waardoor met een minimum aan inspanningen tienduizenden ‘lesuren’ kunnen worden ingepland.

 

Mocht je ook een bijdrage willen leveren (mag ook als je al bij de politie werkt) voor minimaal 10 uur per jaar, meld je dan aan. In de volgende nieuwsbrief meer informatie hierover.

 

Het traject met de ‘next generation’ eindigt formeel op 10 juli met een mooi evenement (vrij toegankelijk!), maar de energie in die groep werkt zo aanstekelijk dat ze volgens mij gewoon doorgaan met mooie dingen doen en verbindingen maken, met clubs als Permanent Beta onder andere.
 


 

Naast dit initiatief werd ik aan het begin van dit jaar benaderd door Edward Nieuwenhuis (lees dit artikel!), hoofd kindergeneeskunde van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, of ik niet om tafel wilde met wat jonge dokters die een initiatief wilden starten op het gebied van leren. Ik las in de jaren 1980 het boekje ‘What they don’t teach you at Harvard Business School‘, vol handige inzichten die heel waardevol zijn, maar niet op school gedoceerd worden. Na een ongelofelijk mooi gesprek met o.a. Shirine Moerkerken, voelde het alsof deze jonge dokters iets dergelijks voor artsen wilden opzetten. Want in een artsenopleiding leer je nauwelijks iets over slaap, voeding, leefstijl en vaccinaties. Of over public speaking, digitale vaardigheden, omgaan met stress, macht en meer van dat soort critical skills in een heftig vak als dat van een arts.

 

Hun eerste kickoff-event was vorige week zaterdag en ik mocht er een bijdrage leveren. Wat een prachtige groep betrokken, open, nieuwsgierige jonge mensen die echt het vak willen optillen en in de 21ste eeuw willen zetten. Medisch Contact Magazine schreef er dit verslag over. Meer informatie is te vinden op de website www.dejongedokter.nl.