Tech en Permanent Beta

Gepubliceerd: 7 juni 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Met wat makkers uit de PB club waren we in Eindhoven voor een ouderwetse ‘klooien met knopjes’-sessie die zo leuk was dat we daar weer wat meer aandacht aan willen schenken.

Peter ten Wolde verraste mij tijdens zijn sessie met een heel goed verhaal over perils of perception en de inzichten van Hans Rosling…. mocht je nog een boeiende spreker over factfullness zoeken, dan zou ik zeker even contact met hem zoeken.

Wat zou er gebeuren als we een halve PB-Dag zouden organiseren met ‘maar’ 25 sprekers in plaats van 50? We probeerden het, PB dag #11,5 pakte erg goed uit, dus dat gaan we vaker doen.
De grote PB Dag #12 komt er ook aan en wel op 25 Juni bij Seats2meet in Utrecht.

Afgelopen maand was er, na de eerste geslaagde meetup vorig najaar, een heuse Permanent Beta Dag in Teheran!

Lees hier meer!

 

Weten we eigenlijk wel precies wat kenniswerk is? Als mijn vermoedens kloppen kon het wel eens veel boeiender en ontluisterender zijn dan ik tot noch toe dacht. Met Gitte Briffa ben ik dat al een tijdje aan het onderzoeken. En op verzoek schreef ik er een kort stukje over dat ineens in heel veel kranten en magazines in Afrika terecht kwam. Wellicht krijgen deze vragen en inzichten in Nederland en Europa ook nog eens tractie. Zeker HR en MT-figuren mogen hier wel eens wat harder mee aan de bak volgens mij ;). Gitte publiceerde onlangs dit interview erover met Arko van Brakel.

 

Ik schreef in december wat over QS-achtige experimenten met gezondheid en gewoontes… Ik las ergens dat je nooit meer dan vijf nieuwe gewoontes tegelijk moest proberen aan te leren. En ik was erg benieuwd wat er zou gebeuren als je er tachtig tegelijk van de ene op de andere dag in je systeem zou stoppen, en hoe lang je dat dan zou kunnen volhouden. Poeh. Sterk spul dat micro-habitsding. Ik haal doorgaans zo’n 95% van die kleine verbeteringen (variërend van push-ups tot dagelijks sparen, iets dat ik nooit echt geleerd had).
En zonder de app Productive was me dat denk ik niet gelukt, dus die was het geld meer dan waard. Hier nog een tip over eieren (die zwaar onderschat worden) en over fasting: iets wat ik de komende maanden in mijn routine ga stoppen.

 

Het stoppen met Facebook levert me een hoop tijd op 🙂 Maar eerlijkheidshalve leverde het de eerste maanden ook een wat vreemd gevoel op. Los van verjaardagen missen, bleken mijn radar en feedbackloops van het Facebooknetwerk om me heen toch een gemis op te leveren. Ik had werkelijk geen idee meer waar iedereen mee bezig was; het voelde in de eerste maanden een beetje als navigeren in het duister. Inmiddels mis ik het nauwelijks meer.  De afgelopen maanden was er veel over het nieuws, dus ik neem aan dat veel meer mensen hetzelfde zijn gaan ervaren.

 

De apps die ik dagelijks het meest gebruik zijn: GyroscopeThingsWorkflowyProductive en Blinkist. Ik ben nog steeds niet blij met de contacten-app van Apple, en vond in FullContact meer opties op mijn enorme adressenboek wat krachtiger te kunnen gebruiken en filteren. Online was Mailstrom een uitkomst om snel mail te kunnen filteren en verwijderen. Alle initiatieven ten spijt om te stoppen met mail, het is in mijn workflow nog steeds te onpraktisch.

 

Ik speel nog steeds dagelijks met veel plezier Pokemon Go, inmiddels bijna op level 37.  Het zorgt voor leuke afleiding naast al mijn werk, en ik loop al 3 maanden dagelijks meer dan 15.000 stappen daardoor.

Sinds ik mijn standaard toetsenbord op de iPhone en iPad verving door Swiftkey gaat typen een paar keer zo snel, doordat het leert welke woorden waarschijnlijk volgen op het woord dat je aan het typen bent. Aanrader!

Oh, en te leuk om niet te delen: Hoe we met drones Indiana Jones overbodig kunnen maken: Archeologists used lasers to discover thousands Mayan structures in Guatemala.
Veel van mijn trouwe lezers van dit blog en mijn nieuwsbrief zijn daar wellicht ooit mee begonnen voor mijn app- en technieuwtjes. Maar in de bombastische lawine van technieuws begon dat wat te wringen. Ik denk momenteel meer na over de sociaal, maatschappelijk, economische en ecologische gevolgen van technologie dan dat ik nog erg de behoefte heb om veel sites, apps en technologie op te sommen. Mensen met die behoefte kunnen daarvoor veel beter terecht bij o.a. ErwinJarnoPeterMartijnWouter en Vincent. En in het bijzonder wat aandacht voor Peter Joosten die wel heel erg aan de weg aan het timmeren is met Biohacking. Boeiende materie. Hier zijn inzichten en optreden bij TEDx en hier een uitvoerige beschrijving van de werking van hartritmevariabiliteit.

Ik zal heus hier blijven delen wat ik zelf tof vind en wat opvalt. Maar ik vermoed dus dat het accent wat zal verschuiven hier….