Onze Democratie

Gepubliceerd: 11 mei 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Na mijn GeenPeil-perikelen, waar ik me publiekelijk hard maakte voor een mijn inziens ongekende innovatiemogelijkheid in de tweede kamer (en waar ik nog steeds in geloof en achter sta), ben ik me opnieuw bezig aan het houden met het Referendum. Vooral, omdat ik veel mensen die ik hoog heb zich er niet druk over zie maken. En dat vind ik jammer.

Ontwikkelingen gaan sneller dan ooit. Lezers van mijn boeken verbaast dat vast niks, omdat Easycratie en Nooit Af bol staan met voorbeelden en bewijslast. Reden te meer voor mijn opvatting, dat eens in de vier jaar stemmen niet zo goed meer aansluit bij de geest van deze tijd. En dat veranderen, op zoek naar de ultieme oplossing hiervoor, is in mijn kringen een aangename bezigheid. En uiterst waardevol. 

Maar, in het hier en nu kopen we daar niet zoveel voor. In het hier en nu hebben we te maken met een Raadgevend Referendum: Een middel dat pas sinds kort (1 juli 2015) is ingevoerd en al na één keer uitproberen met gezwinde spoed wordt afgeschaft door het huidige kabinet. Da’s net zoiets als een nieuwe auto kopen omdat je asbak in de auto vol is (brr… roken in een auto). Maar goed. Die wet op het Raadgevend Referendum ligt nu ter afschaffing voor aan de Eerste Kamerleden. En die moeten daar dus binnenkort over beslissen.  

Dus, het enige instrument dat we hebben en burger en regering dichter bij elkaar kan brengen, dreigt ter ziele te gaan. Gelukkig hebben onlangs tal van experts aan de Eerste Kamer uitgelegd dat dat echt geen goed idee is. Maar, goede kans dat een hele kleine meerderheid in die Eerste Kamer er toch voor kiest, ZONDER dat we er als burger iets anders voor terugkrijgen… 

Ik hoop daarom dat de mensen die hun mond vol hebben over het belang van dialoog, democratische vernieuwing en aanverwante zaken, ook willen helpen met het voorkomen van geweld dat onze democratie aantast, in plaats van te filosoferen (wat ik zelf ook graag doe) over hoe het beter zou kunnen. Helpen kan heel simpel, door een handtekening te zetten (kost je twee minuten) via deze link. 

Maar als je een maatschappelijk hart hebt en je er net als ik ook druk om maakt; gebruik dan je netwerk. Zet sociale media in, deel het via de mail, telefoon, desnoods de postduif – maar doe iets! Want het is verdorie ook jullie democratie. Hoe meer burgers de regering en Eerste Kamerleden laten weten dat het uiterst zonde is als we deze Referendumwet afschaffen, des te groter de kans dat we ook kunnen blijven experimenteren met nieuwe manieren van dialogen tussen burgers en de regering.