Tech-update december 2017

Gepubliceerd: 12 januari 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Wat een leuke worsteling elke maand: hoe kies ik uit al dat technieuws de interessantste dingen voor in mijn nieuwsbrief? (Ik zou natuurlijk een niche kunnen kiezen, maar mijn interesse is nogal breed, net als mijn lezerspubliek..)

 

Maar wat mij dus opviel de afgelopen maand:

 

Sms bestaat 25 jaar. Wat een zegen. Het was een hoop geklooi in het begin, met de beperkte toetsenborden uit die tijd (vier keer hetzelfde knopje indrukken om een letter op je scherm te krijgen!) maar al snel (en nog steeds) onmisbaar voor mijn activiteiten. Ik heb inmiddels ruim 120.000 berichten verstuurd via sms, zag ik tijdens mijn laatste backup.

De meeste projectcommunicatie loopt bij mij eigenlijk via bellen en sms. Whatsapp gebruik ik nauwelijks omdat ik helemaal gek word van de groepsnotificaties (wellicht is er een knop om ze uit te zetten, maar die heb ik nog niet gevonden).

 

Sinds afgelopen maand beschik ik over een iPhone X. Een beest van een machine. En echt een ander apparaat dan mijn eerdere iPhones. Er is al veel over gezegd en geschreven. Deze blogs vond ik zelf erg bruikbaar.
Naast de formfactor die ik heel prettig vind, ben ik met name blij met de snelheid, de nieuwe interface, FaceID en de batterijduur. Hij is kleiner dan de iPhone 7+ die ik had, terwijl de schermruimte groter is. Ben je nieuwsgierig naar de toekomst van de iPhone dan zou ik deze zeker aanbevelen ten opzichte van de iPhone 8.

 

Apple is nog steeds hard op weg om het eerste ‘biljoenbedrijf’ op aarde te worden. En nu Trump een debiel belastingplan heeft doorgevoerd is het voor Apple ineens heel interessant om die paar honderd miljard die ze in het buitenland hebben staan te repatriëren naar Amerika en met dat geld leuke aankopen te doen. Er zijn speculaties over Netflix, maar Apple is sterk en slim genoeg om dat geld zelf te investeren in series en films. Ik hoop nog steeds dat Apple Pay naar Nederland komt, en met de expansie van de laatste tijd zou 2018 best haalbaar moeten zijn. Mijn relaties bij ING en Rabobank laten er niks over los, maar die partijen schat ik het meest kansrijk in wat betreft ondersteuning.

 

Amazon rukt ook verder op en gaat de concurrentie aan met de supermarkten, door de overname van Whole Foods. Ook bedrijven als Unilever, Procter&Gamble en Nestlé zullen er door worden geraakt. De koers van Albert Heijn daalde op de dag van bekendmaking direct – en terecht. Ik ben benieuwd hoe ze de strijd aangaan met Amazon in de VS en Picnic in Nederland. Ook vernam ik van Bol.com (ook van Albert Heijn) dat ze bezig zijn met een service waarbij je je online kunt abonneren op de boodschappen die je het meest gebruikt.

 

Geïnspireerd door een column van Jim Stolze in het FD (waarin hij het uitmaakt met Mark Zuckerberg) ben ik druk aan het nadenken over stoppen met Facebook. Maar ik weet nog niet hoe. Ik keek er al niet zoveel op, maar om slim van alles te delen en te organiseren is het voor mij een reuze handige tool. Maar Facebook voelt al een tijdje niet meer ok en haalt voor mijn gevoel veel meer smerige trucs uit dan Apple. Zoals deze.

Afgelopen maand leek de hype over de Bitcoin compleet en die hysterie heb ik heerlijk aan me voorbij laten gaan. Na de Bitcoin zullen er nog andere cryptomunten ontstaan en zullen we nog het nodige meemaken met de Bitcoin. Goede kans dat je voor snelle winst prima kunt investeren in Bitcoins, maar de kans op teleurstelling is even groot.
Met betrekking tot alle fluctuaties in de Bitcoinkoers vroeg ik me trouwens ineens iets af: de koers van je bitcoins moet je op enig moment meenemen in box 3 van je belastingaangifte. Maar stel nu dat je 100.000 euro aan Bitcoins hebt op dat moment, ergens op een harde schijf. En je bent de toegangscode kwijt. Ben je fiscaal gezien dan eigenaar van die Bitcoins? Ook als je dan geen toegang hebt en die wellicht nooit terugvindt? En wat als drie weken na de aangifte ineens toch het papiertje met de code weer opduikt?

Maar goed, eigenlijk is mijn fascinatie voor de blockchain (de achterliggende technologie) vele malen groter.  Zo viel mijn oog op dit artikel waarin uitgelegd wordt hoe Singapore serieus aan het experimenteren is met het laten draaien van overheidstransacties op blockchains en cryptocurrencies.