Routines en het trainen van je wilspier

Gepubliceerd: 12 januari 2018

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige, Tips

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Sinds Teheran (op trips heb ik wat meer tijd om na te denken over mijn werk en werkwijze) ben ik me weer wat meer gaan verdiepen in gedrag en gewoontes. Ik las dat 45% van ons gedrag veroorzaakt wordt door gewoontes. Dat betekent dat wanneer je daarin iets wijzigt, dat dus behoorlijk grote winst (of schade) kan opleveren.

 

Een groot deel van de mensen is tegenwoordig kenniswerker. En ik heb een sterk vermoeden dat we geen flauw benul hebben wat dat betekent. En dat we nog steeds post-industriële organisatiestructuren en werkwijzen gebruiken, die gebaseerd zijn op werken met je handen in plaats van werken met je hoofd. Daarmee verkwisten we enorm veel menselijk kapitaal.
Volgens mij kún je niet eens acht uur per dag werken met je hoofd. Laat staan achtereen. En onderzoek vertelde ons dat maar liefst één derde van de kenniswerkers ’s avond op zijn best is. Topidee dus om die om 7 uur ’s morgens in de file te zetten! Not. (Sterker nog: laat die mensen in de avond werken en er zijn geen files meer!)
Maar goed, ik kwam in mijn zoektocht wat aardige boeken en apps en tips tegen, die ik jullie niet wilde onthouden. Ik ben meteen begonnen een en ander in de praktijk te brengen, wat al vrij snel resulteerde in gezondheidswinst en (mijns inziens) verbeterd gedrag.


Van het boek Mini Habits leerde ik veel over hoe wilskracht biochemisch en neurologisch werkt. Boeiende inzichten. Ons brein slurpt nogal veel energie ten opzichte van de rest van ons lijf en gaat zo efficiënt mogelijk om met energieverbruik. Mede daardoor gaan we vaak voor gemak en korte-termijn winst (lees: beloningen) omdat het overwinnen van de moeilijkere route flink veel meer energie kost (letterlijk). Maar…. Als je een handeling vaak doet, ontstaan er stevigere en dikkere verbindingen tussen de neuronen, waardoor die handelingen na enige tijd minder of geen energie kosten en dan heb je er domweg geen wilskracht meer voor nodig, omdat het een gewoonte is geworden. Ha!
De manier om steady nieuwe gewoonten aan te leren is ze regelmatig te doen en dat langdurig consequent vol te houden. En de truc zit hem in belachelijk lage drempels inbouwen. Dus niet ‘ik wil sportiever worden dus vanaf nu ga ik elke dag een flinke workout doen en dat volhouden’, maar beginnen met een challenge van één push-up per dag. Die ene push-up per dag is zo’n lage drempel, dat er geen enkel excuus is om het niet te doen. In de praktijk doe je er waarschijnlijk meer, dus dat is mooi meegenomen. Na een paar weken of langer kun je de drempel dan makkelijk wat verhogen.

 

Een maand geleden ben ik mijn gedrag (zowel gewenst als ongewenst) in kaart gaan brengen en ben ik spelenderwijs begonnen met het aan- en afleren van routines. Dat was hard nodig: door een flink gebrek aan slaap ten gevolge van de nachtelijke escapades van baby Pixie was mijn workflow verstopt geraakt en moest ik terug naar de tekentafel. Inmiddels heb ik zo’n 80(!) routines per dag die ik bijna allemaal makkelijk haal en vol weet te houden. Variërend van dingen al dan niet (of minder) eten, cardio- en spieroefeningen, maar ook administratieve en huishoudelijke routines.

De app die dit fors makkelijker maakte is de app Productive (iOS-only). Hiermee kun je per dagdeel of desgewenst wekelijks of maandelijks je routines onder de aandacht brengen en afvinken. Daarnaast heb ik via multi-tool Workflowy een feedbacksysteem gebouwd waarmee ik gemakkelijk kan monitoren wat mijn voortgang is en op welke punten het misgaat. Iedere zondag kijk ik even wat ik kan doen om te verbeteren en meteen te checken of de verbeteringen van de week ervoor gelukt zijn.

Sinds een maand zijn mijn drie meest gebruikte apps ProductiveWorkflowy en Things, waarbij de eerste als habit-checker/coach werkt, de tweede als logboek en feedbacksysteem en de laatste voor alle taken.
Nog nooit in alle jaren dat ik met lifehacking bezig ben heb ik zo’n robuust systeem gehad. Voor de mensen die nu ineens denken dat ik rigide geleefd word door apps; integendeel. Nu ik een ‘trusted-system’ heb voor dingen die ik belangrijk vind heb ik meer ruimte voor spelen en klooien, omdat ik me geen zorgen hoef te maken over de dingen die echt in het gareel moeten blijven; die zijn gedekt.

Ik ben van plan er later dit jaar wat sessies en discussieavonden aan ga wijden bij Permanent Beta. Met name de wijze waarop ik terugkerende reflectiemomenten en feedbackloops combineer met Workflowy lijkt me voor veel mensen interessant.

 

Ter lering ende vermaeck nog wat linkjes en boeken: