Tech ethics

Gepubliceerd: 7 december 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Permanent Beta, Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

“Technologie lost alles op”, roept de een. “Technologie drijft ons naar de afgrond”, roept de ander. Misschien is het allebei waar, en komen we ergens in het midden uit.
Maar hoe dan ook, nu we een beetje doorkrijgen hoeveel impact techiek heeft en nog gaat krijgen, groeit de roep om toezicht en discussie – met name over ethiek en privacy.

Wanneer ik vragen krijg tijdens lezingen omtrent ethische issues beantwoord ik die meestal vanuit optimisme – omdat ik denk dat dat een sterkere kracht is – maar dat neemt niet weg dat ik ook graag de andere scenario’s en standpunten verken. Zo heb ik jaren geleden met veel plezier internet-criticus Andrew Keen – ’the Antichrist of SIlicon Valley’ – naar Stand Up Inspiration gehaald:

En natuurlijk lees ik Morozow en Lanier en Snowden.
Maar ik lees óók Kevin Kelly en Kurzweil en Diamandis.

Om erover met de Permanent Beta community in discussie te gaan zijn Peter Ros en Kim van den Berg een reeks meetups begonnen rondom Tech Ethics. De eerstvolgende bijeenkomst staat gepland op 17 januari en zal gaan over (ethische kwesties met betrekking tot) Biohacking.