Horen, zien en lezen

Gepubliceerd: 7 december 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tips

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik had al eens verteld over hoe ik met Wondershare documentaires kan downloaden om offline te bekijken. Dat was weer eens heel handig toen ik in het vliegtuig zat naar Iran.

Zo zag ik Zero Days, een documentaire van Alex Gibney over het krachtige Stuxnet-virus, dat machines kan verstoren. Gibney komt een cyberoorlog op het spoor, ontketend door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten, om het nucleaire programma van Iran te saboteren. Ik heb zelden zo’n impactvolle film gezien over technologie.
En hoewel het heel verontrustend klinkt, werd ik er dus juist rustig van. Want omdat álle landen cyberaanvallen kunnen plegen en grote mogendheden op dit vlak in feite het kwetsbaarst zijn, zijn deze wapens – hoe krachtig ook – dus niet inzetbaar.

Ook zag ik The Iraq War – It’s hell, mister President. Als het niet zo verschrikkelijk was zou het lachwekkend zijn, zoveel fouten als er zijn gemaakt door de VS en Engeland in Irak. De docu geeft bovendien een mooi inkijkje in het geopolitieke spanningsveld tussen soennieten en sjiieten. (Ik ging dan wel naar Iran en niet naar Irak, maar het voelde als een  spoedcursus Midden-Oosten voor beginners.)

Op de terugweg bekeek ik de film That Sugar. Natuurlijk wist ik heus al wel dat suiker niet zo’n goed idee is, maar toch kwam deze docu nogal binnen.

Als laatste wil ik nog noemen: De Jacht op de Match. Aan de hand van de zaak rondom de Utrechtse serieverkrachter wordt de rol en het belang van DNA-onderzoek in strafzaken onder de loep genomen. Welke (ethische) dilemma’s spelen hierbij een rol? Een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in politiewerk en de (on)mogelijkheden van technologie.