Tech-update september 2017

Gepubliceerd: 16 oktober 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Doorgaans is de septembermaand zo druk dat ik wat minder tijd heb voor techresearch….maar er vielen me toch wat dingen op. Zoals de release van Apple’s iOS11 en de lancering van de nieuwe chipsets, die volgens benchmarks verschrikkelijk snel zijn sinds het bedrijf ze zelf mede-ontwikkelt. Ik verwacht veel van hun nieuwe AR (Augmented Reality)-platform en ik hoor serieuze geluiden dat AR wel eens groter kon worden dan de smartphonerevolutie van de afgelopen 10 jaar (WTF?). Hier een mooie opsomming van de toepassingen.
Qua iOS11 ben ik overigens zeer te spreken over de verbeteringen van spraakassistent Siri.

 

In het vliegtuig naar Zuid-Afrika (ik ben momenteel in Johannesburg, waar ik voor de tweede keer op de Finance Indaba mag staan – en waar ik gisteren op de radio was bij Classic FM), zag ik de film Hidden Figures. Over de rol van zwarte vrouwen werkzaam bij NASA inzake de cruciale wiskunde die nodig was om de eerste Amerikaan de ruimte in te kunnen sturen. Prachtige film met een hoop zaken aangehad ruimtevaart waar ik nog nooit over had nagedacht en waarin heel duidelijk wordt waarom technologie en rekenkracht de cruciale facturen zijn in het verkennen van het heelal.

 

Ik was te gast in Roemenië op een groot congres over mobile en internet en zag presentaties over 5G de volgende evolutie van ons telefoonnetwerk, dat vele malen stabieler en 100 keer sneller is, en in 2020 wordt uitgerold. Hier een post die ik erover tegenkwam.

Het ziet er naar uit dat het Sleepwet-referendum er komt, op de valreep, net voordat dit kabinet referenda gaat afschaffen. Godzijdank. Ik ben niet anti-overheid en ik kom er veel, maar met data durf ik ze niet te vertrouwen. Te vaak zit overheids-ICT met elastiekjes en plakband aan elkaar vast…

Mocht je erg actief zijn op Tinder overigens, dan raad ik je aan dit artikel eens te lezen, over wat het bedrijf achter Tinder allemaal weet over jouw (seksuele) voorkeuren. Over privacy gesproken…..

 

In Estland, ook wel E-stonia geheten tegenwoordig is de overheid al wat verder in ICT en de burgers serieus nemen, zo las ik in dit artikel in de NRC.

 

Er zijn twee techhypes gaande waar ik mijn hoofd maar niet omheen gevouwen krijg. AI (kunstmatige intelligentie) en de Blockchain. Als ik alle verhalen moet geloven betekenen beide technologieën het einde van de wereld zoals we die kennen. Komende tijd zal ik maar wat meer over lezen… Ronald Mulder schreef een aardig stukje over de Blockchain.

 

Voor de Macgebruikers: Ik zweer bij Houdaspot die in elk hoekje van mijn harde schijf alles sneller vindt dan Spotlight en zijn geld meer dan waard is.

 

En voor de workflowhackers in mijn lezerspubliek: Scanbot Pro (iOS11)  heeft een feature waarbij je gescande zaken zoals krantenartikelen, visitekaartjes, bonnetjes en facturen automatisch kunt uploaden naar een voorgedefinieerde dropboxmap. Maar als je dan ook nog superhulpkabouter Hazel die map continue laat scannen op keywords, dan verplaatst Hazel al die bestanden direct naar de goede map voor administratie of naar Evernote. Aanrader!

Tenslotte zag ik op Netflix deze serie over Roger Stone, het brein achter Donald Trump, een sinister figuur die zo uit een foute film weggelopen lijkt… en al sinds Nixon actief is in Washington. Bizar verhaal. En volgens deze post van de Guardian is Trump eigenlijk verschrikkelijk goed in empathie, wat iets totaal anders is dan sympathie. (Hmm… een nieuwe manier om ernaar te kijken…?)