Hoe bouw je een hunebed?

Gepubliceerd: 16 oktober 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De kick van een groots plan bedenken én uitvoeren

Toen ik op mijn 28e mijn buitensportbedrijf verkocht, iets waar ik duidelijk weinig kaas van had gegeten waardoor ik achterbleef met een tonnenschuld (gelukkig was het nog in het guldentijdperk), was er feitelijk maar één ding dat ik kon doen: bij de pakken neer gaan zitten.

In plaats daarvan besloot ik een hunebed te bouwen.

Het was natuurlijk een nogal (grootheids)waanzinnig plan.
Enigszins naïef misschien ook wel.
En een vlucht uit de realiteit, wellicht.

Maar het was nog veel meer dan dat!
 Soms realiseer je je pas vele jaren later, in retrospectief, welke functie een bepaalde keuze of stap in je leven heeft gehad.
Zo besef ik nu pas, vijftien jaar na dato, in welke mate het project mij gevormd heeft, hoe mijn veerkracht en de mindset waarmee ik tegenslagen benader als kansen, daar zijn ontwikkeld.
Bovendien vinden bijna alle ideeën en filosofieën die ik op het podium voor het voetlicht breng (over netwerken, zwermkracht, de verlammende impact van bureaucratie, etc.) hun oorsprong in ‘Gathering Stones‘.

Je zou het project zelfs de oersoep kunnen noemen waaruit Easycratie is ontstaan. Want ik begon natuurlijk netjes volgens de regels, maar ben gedurende het project, als easycraat avant la lettre, gaan zoeken naar wegen om de bureaucratie te omzeilen.

Ik besloot dat het tijd was geworden om het verhaal maar eens op te tekenen en vond Silvie Kamphuis, biografe en schrijfster van levensverhalen, bereid het project minutieus te reconstrueren (en mij daarin niet te sparen) aan de hand van interviews (met mij en andere betrokkenen) en het archief; een dertig kilo wegende kist die vijftien jaar bij mijn moeder op zolder heeft gestaan.

Het manuscript is inmiddels af en ik heb het aan een aantal relevante mensen in mijn omgeving laten lezen. De meeste feedback was erg positief en dat geeft me zomaar het gevoel dat ik met dit boekje wel eens meer in handen zou kunnen hebben dan ik aanvankelijk hoopte. (Ook was er het – wellicht terechte – commentaar dat het wel weer erg over Martijn ging. Maar ja, hoe vermijd je dat in dit geval?)

Er wordt momenteel nog wat aan gesleuteld en ik ben nog bezig met een voorwoord, maar er is een gerede kans dat het boek half december verkrijgbaar is. De winkelprijs zal vermoedelijk €12,50 zijn.

Als je je gegevens achterlaat op dit interesseformulier, ben je verzekerd van een gesigneerde eerste druk, en een uitnodiging voor de boekpresentatie.