Omg! Alsof Dan Brown heeft lopen grasduinen in mijn brein..

Gepubliceerd: 6 oktober 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken, Permanent Beta, Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Zojuist, op de dag van verschijning, begon ik in zijn nieuwe boek Oorsprong. Een echte Dan Brown, vol geheime codes, spanning, moord, achtervolgingen en mysteries en religie. Ik moest voor een lezing in Roemenië zijn en had genoeg tijd in het vliegtuig en mijn hotel om even lekker te lezen. Ik las het in één ruk uit.

Halverwege begon het me al te dagen. In het verhaal werden steeds meer ingrediënten toegevoegd die kant en klaar in mijn geheugen zitten. Stukken William Blake, die een fantastisch gedicht schreef waar de band The Doors haar naam aan ontleende ( The Marriage of Heaven and Hell) maar ook zaken als quantum computing kwamen langs. Al lezend een groot feest van herkenning met elementen die ik regelmatig, zo niet dagelijks, in mijn lezingen bezig.

Het is overigens de tweede keer dat Dan Brown me dit flikt 
Al sinds begin jaren negentig had ik al het werk van Baigent en Leigh, zoals Het Heilige Bloed en de Heilige Graal, en Het Elixer en de Steen gelezen. Daardoor geïnspireerd had ik de tocht naar Rosslyn Chapel nabij Edinburgh gemaakt, en ineens kwam tien jaar later Dan Brown op de proppen met zijn Da Vinci Code waarin hij duidelijk rijkelijk putte uit hun werk. Blijkbaar zijn we fan van dezelfde onderwerpen en boeken 

SPOILER-ALERT!!! NIET VERDER LEZEN ALS JE VAN PLAN BENT DIT BOEK TE LEZEN!!

Maar richting het einde van het boek begon het feest der herkenning onwerkelijk te worden. Alsof alle materie die me momenteel bezig houdt in een blender gestopt is gemixt met een spannende avonturenroman vol symboliek.

Kevin Kelly’s Technium kwam langs, Peter Diamandis kwam aan bod net als Ray Kurzweil. En zeker alles rond quantum computing, synthetische intelligentie, digital agents, Siri, en vooral DNA. Iets waar ik me al geruime tijd in verdiep, eigenlijk al sinds ik ooit de film Life Story zag, gebaseerd op het boek The Double Helix, over de ontdekkers van de werking van DNA, Crick en Watson.

Uiteindelijk, zonder te veel te willen verklappen, neigt het boek (mijns inziens) naar een synthese tussen wetenschap en religie. Met mind-blowing inzichten die ik maar eens rustig op een rijtje ga zetten. Maar na dit boek ben ik nog meer persoonlijk gesterkt in mijn missie. Enerzijds mensen bewust maken van de waanzinnige kansen van exponentiele technologie voor de mensheid,en het blijven praten over de ethische ambiguiteit van die ontwikkeling. Maar dat we in een rappe tempo naar een eerlijker verdeling van welzijn op mensheid niveau gaan staat voor mij vast. En dat de oude machten,inclusief de religieuzen daar ook maar iets aan kunnen veranderen is een illusie.

A lot of food for thought. Maar als dit boek wederom een bestseller wordt,dan voorspel ik een mooie tijd voor de Permanent Beta-beweging en al haar medevorsers in de zoektocht naar de kansen en mogelijkheden van de netwerk- en informatiesamenleving. Laat ons senang worden in een wereld die Nooit Af is.