Tech juni 2017
Gepubliceerd: 11 juli 2017
Door: Martijn Aslander
Categoriën: Tech
Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.
Traditiegetrouw gebruik ik de zomermaanden om flink bij te lezen en me te verdiepen in de knopjes van de programma’s en tools die ik het vaakst gebruik. Maar wat ik nu al aan het begin van de zomervakantie kan zeggen is dat ik erg blij word van wat Apple met macOS Sierra en iOS 11 aan verbeteringen heeft doorgevoerd. Ik draai inmiddels op mijn iPhone 7s en de nieuwe iPad Pro (wat een beest van een tablet is overigens) de publieke bèta van iOS11. So far geen problemen.
(Hier kun je lezen hoe je alvast kunt spelen met de update.)
Ik ben zelf nogal blij met het nieuwe toetsenbord dat tekens en cijfers sneller laat typen zonder dat je steeds op shift hoeft te klikken, en verder met de slimme verwerking van screenshots die je makkelijk kunt aanpassen, aanvullen en delen. Ook op het gebied van fotoherkenning en het syncen en delen van foto’s is er een flinke slag gemaakt.
Ook de notitie-app wordt steeds veelzijdiger en je kunt nu snel documenten scannen, bijsnijden en dat soort zaken, ideale opties voor zakelijke gebruikers.
(Wat ik wel al jaren jammer vind is dat de contacten-app al jaren niet echt enorme vooruitgang heeft geboekt…)
Onlangs vierde Apple het tienjarige bestaan van de iPhone, zonder twijfel één van de meest impactvolle apparaten ooit. Ik had destijds de mazzel dat ik met Sanne Roemen in San Francisco was toen Steve Jobs meesterlijk de eerste iPhone demonstreerde waardoor ik op dag 1 de iPhone al kon bewonderen. Hier de video van de inmiddels legendarische Keynote. Zoiets bedenken en uitvoeren is geen sinecure, de Wall Street Journal had ter gelegenheid een mooi achtergrondartikel over het ontstaan van de iPhone.
En nog even over de nieuwe iPad Pro, ik ben echt lyrisch! Hier een uitgebreid artikel over wat er nieuw en handig aan is. (Ik reis al een paar weken zonder laptop en dat bevalt me prima)
Verder zijn er nog een paar nieuwe ontwikkelingen die ik jullie niet wil onthouden. Zoals ik al een tijdje in mijn lezingen betoog, is Apple in navolging van het enorme succes van Augmented Reality (AR) dankzij Pokémon Go, haar eigen AR-platform aan het maken. In onderstaande links kun je goed zie wat voor explosie aan nieuwe mogelijkheden er komt voor de bijna een miljard mensen die een iPhone of iPad gebruiken:
– AR kit meetlint
– AR kit video
– Three deep breaths everyone needs to take when talking about Apple AR
Naast AR lanceerde Apple op de WWDC Core ML. Machine Learning, een technologie waardoor je eigen apparaten steeds meer leren over jou, en je gewoonten en patronen waardoor je apps en apparaten steeds slimmer en handiger worden voor de toepassingen die je het vaakst gebruikt. En ze hebben erg goed nagedacht over beveiliging en privacy, iets van van de concurrenten helaas niet gezegd kan worden.
Ik blijf gewoon fan van Apple. Afgelopen maand zagen we een paar grote cyberaanvallen, maar die kwamen met name door lekken in Windows. Ik heb het echt nog even nagevraagd bij specialisten als Edwin van Andel en Brenno de Winter maar geen van beiden hebben in hun jarenlange hackerscarrière ooit een mac-virus in het wild gezien. Ik denk dat de meeste mensen die zich druk maken over gehackt worden er verstandig aan doen om een mac te kopen ( paar honderd euro duurder qua aanschaf en een paar duizend euro minder duur qua gedoe en rampen ) en daarnaast ook nog eens two-factor authenticatie, aan te zetten op alle clouddiensten.
Een jaar geleden begon ik, net als 750 (!) miljoen anderen Pokémon Go te spelen. Nog steeds spelen 65 miljoen mensen het regelmatig en ik zit inmiddels op level 33. Ik heb er nog steeds flink lol aan, en beweeg bovendien flink wat extra. Pokémon Go is op afstand het meest succesvolle anti-obesitas programma op aarde dat er voor zorgt dat die 65 miljoen spelers dagelijks tussen de 2000 en de 5000 stappen per dag extra laat zetten.
Hier een mooi overzicht van een jaar Pokémon.
Dankzij Erwin Blom heb ik laatst Workflowy herontdekt: the mother of all lists. Het is een kruising tussen een brainstormtool, een logboek, een takenlijst en nouja, nog veel meer. Ik gebruik Workflowy niet als to-do-lijst of archief (daarvoor zweer ik nog steeds bij Evernote) maar als overzichtstool.
Oja, en deze maand gaat trouwens mijn internationale website live, je kunt vast kijken op martijnaslander.international. Als ik in de rest van de wereld ook lezingen wil geven zal ik mezelf zakelijker en professioneler moeten profileren; op dat ‘gezellige Martijn-gedoe’ zitten ze in andere landen niet te wachten heb ik gemerkt.