Sleutelen aan mijn ‘business model’

Gepubliceerd: 11 juli 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Lezingen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Belofte maakt schuld. Vorig jaar rond deze tijd maakte ik bekend dat ik een experiment aanging: ik zou een jaar lang een vast bedrag gaan vragen voor mijn lezingen, te weten €3500. Dit in tegenstelling tot het Waardebepaling Achteraf principe dat ik de twaalf jaar daarvoor hanteerde, gebaseerd op de gedachte dat opdrachtgevers achteraf mochten bepalen wat mijn lezing ze waard was geweest.

Lezers die nu denken: Waar heb je het over, Martijn? raad ik aan even de volgende blogposts te lezen:

– WBA – waarin ik uitleg hoe het werkt
– Waardebepaling vóóraf – over het waarom van mijn experiment
– Waardebepaling vooraf, een tussenstand – een tussentijdse evaluatie

Eigenlijk kan ik zeggen dat er niet zoveel is veranderd, met name in mijn portemonnee. De hoofdreden daarvoor is dat ik nog steeds een heleboel lezingen geef voor minder of gratis. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkbaar: ik vind het nog steeds belangrijker dat mijn boodschap gehoord wordt, ook bij doelgroepen die minder te besteden hebben.
Wel is de vraag naar lezingen extreem toegenomen, maar dat heeft waarschijnlijk een andere oorzaak en bovendien heb ik er niet zoveel aan, want ik kan mezelf nog steeds niet in drieën splitsen.
Wat er ook gebeurde, is dat sommige mensen boos op me werden: Hoezo vraag jij ineens 3500 euro voor een lezing? Jij was toch altijd gratis? Die mensen hebben het waarschijnlijk niet helemaal goed begrepen of zijn wellicht geïnteresseerd om de verkeerde redenen.

Hoe dan ook heb ik besloten het experiment (dat dus feitelijk mislukt is doordat ik me niet consequent heb gehouden aan wat ik me had voorgenomen – omdat ik het eigenlijk helemaal niet leuk vond) met een half jaar te verlengen – om het boekjaar even af te maken – en dan in januari te starten met een nieuw experiment.

Wat ik de laatste tijd trouwens veel doe bij low budget lezingen is zeggen: ‘Betaal mij maar niet, maar doe een donatie aan Follow the Money.’ Ik heb het al vaker genoemd, maar ik ben zwaar fan. Wat Eric Smit doet en waar hij voor staat is ongelofelijk belangrijk. (Lees even dit interview van twee jaar geleden.) Als je je druk maakt om een goede regering van het land, moet je ook investeren in goede onderzoeksjournalistiek. (Het is werkelijk absurd dat daarop bezuinigd wordt!)