Het Onderwijs is Nooit Af

Gepubliceerd: 11 juli 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Boeken, Initiatieven

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik heb jullie hulp nodig! Annette Dölle en ik zijn een uitdaging aangegaan. Hoe verspreiden we 250.000 kleine amuseboekjes in het onderwijsveld, op de Dag van de Leraar op 5 oktober?

Ik zal het allemaal even uitleggen.
Met grote regelmaat word ik gevraagd om lezingen te geven bij scholen en opleidingen: Meestal MBO en HBO, soms wat postacademisch, en her en der wat Voortgezet Onderwijs.
Vaak is er weinig tot geen budget, maar dat geeft niks, want het is voor het onderwijs tenslotte en als ik het een beetje kan combineren met een andere lezing in de buurt dan doe ik dat dus met liefde.

Ik heb wat met het onderwijs, namelijk. Om te beginnen was mijn eigen schoolcarrière nogal wonderlijk: ik ging van de HAVO via de MAVO naar de Huishoudschool en daarna dezelfde weg terug, bleef vervolgens nog even zitten in HAVO 4 en behaalde uiteindelijk mijn VWO diploma. Tijdens deze bijna 10-jarige exercitie heb ik vrij veel van het onderwijs gezien en heb ik me bovendien nuttig gemaakt in de leerlingenraad, de medezeggenschapsraad en bij de schoolkrant.

Daarnaast was mijn vader (zie foto) – hij is er helaas niet meer – ook nog eens leraar, aan de plaatselijke MAVO (ik heb nog bij hem in de klas gezeten en ben er zelfs wel eens door hem uitgestuurd) dus thuis aan de eettafel ging het ook vaak over het onderwijs: de Mammoetwet, Wallage, Ritzen, Deetman….
Mijn vader had trouwens al vrij snel in de smiezen dat je niet al te afhankelijk moest zijn van wat de heren in Den Haag nu weer beslisten en richtte een van de eerste huiswerkinstituten op, in de tijd dat mensen daar nog helemaal niet van gehoord hadden. Naast onderwijzers was hij ook ondernemer.

Zoals Erwin en ik schreven in Nooit Af zijn de krachten die op onze samenleving werken, met name onder invloed van technologie, zo sterk en tegelijk ongrijpbaar, dat we op een andere manier naar de dingen moeten gaan kijken, zo ook naar ons onderwijssysteem.

Velen zijn dat al geruime tijd aan het doen. En nog veel meer mensen zijn aan het roepen dat het anders moet. Dat het absurd is om jongeren op te leiden voor banen ‘die straks helemaal niet meer bestaan’. Dat we naar Finland moeten kijken, want ‘daar gaat het wel goed’, etc.

Het is interessante materie. Nederland staat al jaren in toplijstjes van het beste onderwijs ter wereld, maar behaalde resultaten uit het verleden bieden nou eenmaal geen garanties voor de toekomst en er is een duidelijke schreeuw om verandering en visie.
Als ik voor mezelf spreek kan ik overigens zeggen dat ik ben waar ik ben DANKZIJ én ONDANKS het schoolsysteem. En ik kom mensen tegen die teleurgesteld zijn in het onderwijs, maar die hun power en doorzettingsvermogen niet hadden gehad zonder datzelfde (teleurstellende) onderwijssysteem. Maar dit terzijde.

Vanuit de onderwijshoek werd zo enthousiast op Nooit Af gereageerd, dat ik samen met Annette Dölle heb besloten daar een apart boek aan aan te wijden. Een speciale onderwijseditie van Nooit Af. Al meer dan een half jaar proberen we op een welhaast forensische wijze de dynamiek, de mythes en de geldstromen van het Nederlandse Onderwijssysteem in kaart te brengen. (Lees bijvoorbeeld ook nog even deze column van Annette. Of deze.)

Het wordt niet het zoveelste onderwijsboek met meningen, daar zijn er al zoveel van, het wordt ook geen bundel met essays, maar een doorwrocht boek waarbij we vanuit Nooit Af perspectief naar het onderwijs kijken en vanuit het onderwijs naar de conclusies van Nooit Af.
(Een boek met respect voor de leraar, overigens. Want die krijgt al genoeg voor zijn kiezen.)

Het boek zal later dit jaar verschijnen, en het leek ons dus een leuk idee om een voorproefje te verspreiden onder alle leraren in Nederland, op 5 oktober: de dag van de leraar. Niet gratis, maar voor een heeel klein prijsje:  €0,15. (Een snelle inventarisatie leerde ons namelijk dat we maar liefst een kwart miljoen van deze amuseboekjes moeten laten drukken…)

Het staat allemaal veel beter en uitgebreider uitgelegd in de nieuwsbrief die Annette en ik  afgelopen week verstuurden naar het onderwijsveld: lees hem hier.

En als je het allemaal al snapt en je bent geïnteresseerd en wilt alvast een aantal (of heel veel!) voorproefjes bestellen, dan ga je hier direct naar het bestelformulier.