Een grondboor uit zestienhonderd

Gepubliceerd: 7 juni 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Het afgelopen half jaar mocht ik het topkader van de gemeente Amsterdam coachen in het kader van een leiderschapstraject, samen met Ger Baron en Jerzy Gawronski; respectievelijk  CTO van de Gemeente Amsterdam en ‘stadsarcheoloog’

Bij de laatste sessie had ik even wat meer tijd om met Jerzy te praten en tsja….. een hunebedbouwer en een archeoloog,en bovendien allebei storytellers, dat moest wel een klik opleveren.
Ik heb nog nooit zo’n enthousiaste archeoloog ontmoet, welbespraakt en gepassioneerd.

Hij nam me mee naar een depot, en liet me een vitrine zien. In die vitrine lag een boor. Een antieke grondboor, uit het begin van de zeventiende eeuw, gevonden in 2006.
Nou was het op zich al best grappig natuurlijk om tijdens het boren in de grond een grondboor te vinden, maar het was niet zomaar een boor: het is de oudste grondboor die wereldwijd ooit gevonden is (waardoor we nu dus ook weten dat bodemmonsters nemen waarschijnlijk  een Nederlandse uitvinding is).

Deze boor betekende gewoon het begin van Rijkswaterstaat!
Deze boor betekende gewoon het begin van bier (schoon drinkwater)!
Deze boor is niks minder dan de heilige graal van het bodemonderzoek!

Ik hou van dat soort verhalen.