Tech en ander nieuws

Gepubliceerd: 4 mei 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Chriet Titulaer, de markante pionier in het zichtbaar maken van vernieuwende technologietrends is overleden. In zijn hoogtijdagen had ik niet zoveel met hem, omdat tech eigenlijk pas veel later op mijn radar verscheen, maar met terugwerkende kracht is hij toch een soort voorbeeld voor me geweest. En ik ontdekte ineens iets grappigs! Kevin Kelly heeft dezelfde (kabouter)baard als Chriet.

En hij voorspelt ook technologie!
Heeft Kevin Kelly misschien…. alles gejat van Chriet??

      

Zonder gekheid verder, even een opsomming van wat me opviel de afgelopen maanden aan nieuws:
Qua technologie ben ik momenteel het meest gefascineerd door de ontwikkelingen rondom DNA-sequencing en de consequenties en mogelijkheden daarvan zoals DNA-opslag en de mogelijkheden van het aanpassen van DNA .

 

Op het gebied van Deep Learning kwam ik wat moois tegen op het gebied van het voorspellen (en voorkomen) van hartaanvallen.

 

Ook las ik over de interactie tussen technologie en ons brein. Dit verhaal van een jongen met een chip in zijn brein zodat hij de beperkingen van zijn dwarslaesie kon verkleinen vond ik al erg boeiend, maar wat Elon Musk van plan is met Neuralink slaat werkelijk alles. Ik moet hier echt nog veel dieper over nadenken maar de implicaties hiervan zijn gigantisch. Mocht je de film de Matrix gezien hebben, en dan de delen waarbij Neo via een plug in zijn ruggemerg kennis en lessen opdoet komen aardig in de buurt van wat Musk van plan is. En dat zou zomaar eens kunnen gaan lukken. Musk is overigens niet de enige die ermee bezig is: Kernel is dezelfde mogelijkheden aan het onderzoeken: en het Amerikaanse leger experimenteert al een tijdje met transcraniale electrostimulatie.

 

En om het maar weer even over puzzelen te hebben: deze nederlander heeft een puzzelstukje gevonden om het waterprobleem in droge gebieden aan te pakken.

 

Ik kijk niet zo vaak televisie (ook niet on demand door onder andere de crappy interface van uitzending gemist 🙂 ) maar ik zag onlangs een aflevering van Tegenlicht over verticale landbouw. Ik was blown away. Wat zitten we toch met zijn allen te prutsen qua voedselproductie als je deze alternatieven kent? Must see! (En als we vlees dan gewoon ook gaan kweken kunnen we alle monden op aarde wel voeden denk ik.)

 


De laatste tijd kwamen er wat interessante boek in mijn vizier, zoals On/Off van Sidney Vollmer over balans in digitale tijden. Hij heeft ook nog een leuke podcast overigens en ik kwam het boek Humanification tegen van Christian Kromme en het nieuwe boek van Wouter van Noort, Is daar iemand, eveneens over smartphone verslaving.

Er is een verandering gaande in het patroon van verslavingen. Daar waar niet zo heel lang geleden mensen verslaafd waren aan met name substanties, zie je nu een ommekeer  naar verslavingen aan gedrag. Ik las  Superverslavend van Adam Alter met meer interessante weetjes over dopamine en hoe bijvoorbeeld spelletjes en smartphones met ons interne beloningssysteem lopen te klooien met best wel wat schadelijke gevolgen. Aanrader!
Apple ( een van de fabrikanten van uiterst verslavende spullen 🙂 ) is hard op weg richting een circulaire economie en een ander gebruik van grondstoffen. Ondertussen hou ik gespannen elk bericht over Apple en Augmented Reality (AR) in de gaten, het zou wel eens de next big move van Apple kunnen zijn. (Weer een kleine aanwijzing voor Apple en haar ambities als health gigant!) En tot slot een linkje dat bevestigt wat ik al een paar maanden voel: de AirPods zijn het beste Apple product dat ik in tijden gekocht heb en iedereen lijkt er hetzelfde over te denken, 98% klanttevredenheid is extreem hoog en ongekend in de wereld van electronica.