Lesgeven in Stellenbosch

Gepubliceerd: 4 mei 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Afrika

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Vorige week was ik in Kaapstad en Stellenbosch, dit keer op uitnodiging van Stellenbosch Academy of Design and Photography, waar ik in het kader van ‘disruptionweek ‘ de studenten heb beziggehouden met de digitale samenleving en de rol van design daarin.
Waarbij ik ze vooral heb proberen te doordringen van hoe je als student de ‘Hallo-ik-ben-student-en-ik-wil-graag-leren’- kaart kunt spelen.

Aan het eind van de week vroeg ik aan de studenten hoe ze het prgramma hebben wevaren en of ze taal konden geven aan  hadden wat ze geleerd hadden. Een van de studenten sprak poëtisch: ‘You taught us a lot of hidden rules for playing the game of life.’
Ik realiseerde me dat ik misschien toch meer tips and tricks voor jonge mensen heb dan waarvan ik me bewust was en dat bracht me ineens op het idee van een boekje: ‘Guerilla tactics for students.’ Meteen maar in het Engels. Wordt vast een big hit op Amazon.

Het was wederom een trip met veel wonderlijke ontmoetingen die weer tot nieuwe avonturen zouden kunnen leiden. Zo ontmoetten we in Franschhoek een tweetal Frans-sprekende dames, die lezingen verzorgen voor het Tony Blair Institute for Global Change in Londen en botsten we in een restaurant op tegen iemand uit Botswana die met thema’s als health en technologie bezig is aan de universiteit aldaar.

Een van de bijzonderste ontmoetingen was te danken aan een van de trouwe lezers van mijn nieuwsbrief en medewerker aan de Hanzehogeschool Groningen, Irma Koornstra. Via haar waren we in contact gekomen met het TSiBA Education in Kaapstad, waar studenten uit arme wijken een soort pre-MBA kunnen halen. De belangrijkste vakken zijn leiderschap en self-development, de studenten zijn enorm gemotiveerd (ze runnen bijvoorbeeld ook zelf de receptie en maken zelf schoon) en er heerst een heel bijzondere sfeer. Kim en ik waren in elk geval danig onder de indruk en besloten een student van daar een dagje naar de Universiteit van Stellenbosch te halen.
Simiso komt uit Sowetho en had op zijn bucketlist staan: ooit eens een bezoek brengen aan Stellenbosch. Hoe leuk is het om iets van iemands bucketlist af te kunnen strepen?

Het grappige was dat waar ik de hele week al casual in korte broek en op blote voeten stond les te geven, Simiso keurig in pak verscheen. En hij bleek over betere presentatie-skills te beschikken dan menig Stellenbosch-student. Beide instituten kunnen volgens mij veel van elkaar leren.

Verder zijn we nog verzeild geraakt in een technologie/onderwijsproject. Er is een schreeuwende behoefte aan mensen die kunnen programmeren en het is hard nodig dat coding in het curriculum komt. In Stellenbosch hebben ze het Stellenbosch Techno Park, (het Silicon Valley van Zuid-Afrika zeg maar) en omdat ik daar al vaker was geweest kon ik mijn netwerk aanwenden om me daar verder in te verdiepen.
Ik geloof dat ik voorlopig nog wel even van toegevoegde waarde ben in Zuid-Afrika.
Over een paar weken heb ik een klus in Johannesburg en het zou zomaar kunnen dat ik een college ga geven aan het TSiBA.

Oja, ik heb ook nog een itempje van mijn eigen bucketlist kunnen afstrepen:

Al toen ik nog bij de scouting zat was ik al uitermate geïnteresseerd in de sterren. En ik weet uiteraard dat we op het noordelijk halfrond de poolster hebben die het Noorden markeert, en dat op het zuidelijk halfrond het Zuiderkruis als oriëntatiepunt geldt, maar dat Zuiderkruis had ik dus nog nooit met eigen ogen gezien.
Maar nu dan eindelijk.
In Franschhoek, waar weinig lichtvervuiling is.
Prachtig.