Koffie en puzzels

Gepubliceerd: 4 mei 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Belevenissen, Puzzel

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Omdat het toch al vreemde maanden waren, die eerste maanden van dit jaar, besloot ik om maar eens tijd te besteden aan iets waar ik de laatste jaren veel te weinig tijd voor heb gemaakt, namelijk: koffie drinken met mensen met wie ik (altijd al eens) graag koffie wilde drinken. Waarmee ik bedoel dat ik eens wat langer en gerichter met bepaalde mensen wilde praten, in plaats van alleen maar in het voorbijgaan hoi roepen.
Ik rolde van het ene wonderlijke gesprek in het andere en werd me ineens weer heel erg bewust van de kracht van mijn netwerk. Ik zat weer helemaal in de rol van verbinder en dat beviel enorm.

Verder heb ik veel plezier beleefd aan een aantal projecten waar ik me mee bemoei, ten eerste het FoodFirst platform en daarnaast het – hoe zal ik het noemen – ‘puzzel mee met de politie’-project. In mijn Ted Talk heb ik het erover dat je vraagstukken in feite kunt beschouwen als puzzels. En dat puzzels over het algemeen sneller opgelost zijn naarmate er meer mensen mee-puzzelen. Dus ik dacht: er zijn heel veel mensen die honderden uren naar crime scene-programma’s kijken, als we daarvan nou eens 5% kunnen aftappen en mensen laten meedenken met politiezaken..?

De ‘vrijwillige politie‘ bestaat al, maar dat is niet helemaal wat ik bedoel. Die wordt met name ingezet voor surveillance en handhaving bij evenementen, terwijl ik dus juist denk aan de ingewikkelde puzzels op het gebied van fiscaaltechnische recherche, plukze-wetgeving, cybercrime, zware criminaliteit. Jawel.

En juist omdat hierbij natuurlijk heel veel (morele, ethische, sociale, praktische, etc.) dilemma’s om de hoek komen kijken,vind ik het erg leuk om hierover na te denken, het is een spreekwoordelijk kolfje naar mijn hand.

Binnenkort heb ik een eerste sessie waarbij ik met puzzelontwerpers en rechercheurs en creatieve ondernemers in één ruimte verkeer. Ik ben enorm benieuwd wat dat gaat opleveren…

Even een sprongetje (in mijn hoofd iets kleiner dan het misschien lijkt):

Het valt me steeds meer op (doorn, oog): het schrijnende gebrek aan technologiebewustzijn bij overheden. Dat kan echt niet!
En ja, in het bedrijfsleven is dat hetzelfde verhaal, maar dat kan me dan niet zoveel schelen – dan valt zo’n bedrijf maar om, eigen schuld – maar bij overheden ligt dat anders. Het is gewoon onbestaanbaar dat de overheid wat dat betreft niet ‘on top of things’ is.
Veel overheidsinstellingen hebben wel een CIO (Chief Information Officer), maar geen CTO (Chief Technology Officer); iemand die de technologische ontwikkelingen (van drones tot Uber) in de gaten houdt en kan anticiperen op de nieuwe dingen en ontwikkelingen, zowel om zelf te kunnen benutten en inzetten, als om rekening mee te houden, wetgeving en beleid op aan te passen, etc.

Werk aan je digitale vaardigheden! roep ik al heel lang – in het algemeen, maar zeker tegen overheidsinstellingen – en daar is nu dus een tweede waarschuwing bijgekomen: Wees je bewust van wat er speelt in de wereld van de technologie en stel daar iemand (fulltime) voor aan!