Geen GeenPeil

Gepubliceerd: 4 mei 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Politiek

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Mijn enthousiasme over GeenPeil werd niet bepaald gedeeld door de kiezers.

🙂

Nou zit ik er heus wel eens vaker naast met mijn observaties (of ik ben drie jaar te vroeg) maar deze zag ik eerlijk gezegd niet aankomen.
Misschien komt het omdat ik al zo gefascineerd was door de technisch-easycratische aanpak m.b.t. het Oekraïne-referendum, dat ik daardoor een voorsprong in het denken had, waardoor het wellicht makkelijker was om GeenPeil het voordeel van de twijfel te geven. Ofzoiets.

Het was misschien ook een beetje naïef. Want ik had het natuurlijk wél kunnen zien aankomen: in de aanloop naar de verkiezingen was ik immers een heleboel mensen tegengekomen die zeiden: ‘GeenPeil? Van die lui van GeenStijl? Ja doei!’

Ik vond dat redelijk shocking. Want ook al vinden we een clubje mensen niet aardig, dat mag toch geen reden zijn om een totaal nieuw –  revolutionair anders! – idee massaal te negeren?
Bijna niemand van mijn vakbroeders (futurologen, sprekers en denkers) heeft zich durven uitspreken voor GeenPeil. Iedereen hield zijn mond en enige telefoonrondes verder kwam ik erachter dat mensen zich er niet eens in hadden verdiept!!
Net zo met de klassieke media; geen Volkskrant of NRC die er inhoudelijk aandacht aan besteedde.

In Nooit Af schreven we al over de pers en framing, maar dat blijkt nog veel erger dan ik dacht. Nogmaals, noem me naïef, maar ik ben echt een beetje teleurgesteld. Als de media al niet meer nieuwsgierig zijn naar noviteiten, dan is er toch iets grondig mis?
De onderzoekende rol van de journalistiek is mijns inziens aan het verworden tot lui, gemakzuchtige en biased.
(Even een zijpaadje: Ik ben betalend lid van Follow The Money (FTM), een advertentievrij onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek in Nederland. In Afrika roep ik wel eens grappend dat Nederland een paar honderd jaar meer ervaring heeft met corruptie en dat wij het heel wat slimmer aanpakken. (En niet over een zwembad roepen dat het voor bluswater is, zoals president Zuma een tijdje terug deed.)
In Nederland speelt er genoeg dat het daglicht niet kan verdragen en gelukkig is een club als FTM in het gat gesprongen dat kranten als de Volkskrant en NRC hebben gecreëerd. Onlangs trokken ze bijvoorbeeld een leuke beerput open over de huidige VVD-voorzitter Henry Keizer. Nou, dat is toch wel iets wat we willen weten.

Mocht je wat geld kunnen missen dan is dit een investering waar de hele samenleving wat aan heeft: https://www.ftm.nl/doneer/ )

Hoe dan ook, politieke partij of niet, ik ben er nog steeds van overtuigd dat het operating system van GeenPeil de ideale tool is voor digitale medezeggenschap. Héél handig om bijvoorbeeld de mening van 50.000 politieagenten, of een miljoen FNV leden snel te kunnen peilen.

Het komende jaar ga ik dit samen met Brenno de Winter (een van mijn vakbroeders die in dit kader wél verder durfde te kijken dan zijn neus lang is) verder uitdiepen, in de vorm van een gezamenlijke talkshow.

Oja, voor wie het leuk vindt: een dag voor de verkiezingen zat ik bij Radio5, waar ik behoorlijk kritisch aangepakt werd door presentatrice Elles de Bruin, en bovendien door een woedende luisteraar vergeleken met Donald Trump!
Wat ik op zich wel lollig vond.
En ik herinnerde mezelf maar weer even aan de quote: If you can’t take the heat, get out of the kitchen.

Ook was ik nog te gast in de talkshow van GeenPeilTV, samen met Reinier Castelein: