Tech!

Gepubliceerd: 1 februari 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik was er al jaren erg nieuwsgierig naar: het concept van programmeerbare visuele cues op je toetsenbord. En sinds kort kan ik hem testen en ermee spelen: de New MacBook Pro Touch Bar. Wederom een geheel nieuw interface met dito leercurve. Fascinerend. (Klik hier voor de demo!!) De potentie is enorm, zeker qua programmeerbaarheid van het bedieningspaneel. Die kon me zomaar eens 40 uur per jaar gaan besparen! Mijn oordeel so far: Awesome.

Een tweede aanschaf binnen het Mac-domein (waar ik nog steeds groot fan van ben vanwege de omvang en robuustheid van het hele ecosysteem en het (bijna) niet bestaan van virussen en dergelijke) waren de AirPods: de draadloze oortjes van Apple.
Relatief duur, maar als je het afzet tegen mijn gebruik (het grootste deel van mijn werkzame tijd breng ik vooral bellend door) dan valt het reuze mee. Wat Apple ingenieus gedaan heeft is het verbeteren van de W1 bluetooth chip in de nieuwe generatie apparaten waardoor je een veel sterkere en stabielere verbinding hebt. Cruciaal als je er vaak mee moet werken.
Het aansluiten en verbinden is simpeler dan alle apparaten die ik eerder van Apple zag. Daarnaast worden die dingen meegeleverd in een handig klein doosje dat tevens als oplader dient. En als klap op de vuurpijl houdt je telefoon bij waar ze voor het laatst waren voor het geval je ze kwijtraakt….wow! (John Gruber van Daring Fireball schreef hier iets zinnigs over.)

Ik kwam een interessante voorspelling tegen over een van de volgende moves van Apple, namelijk Augmented Reality. AR zagen we al voorbijkomen in Pokémond Go (dat ik nog steeds met veel plezier speel, ik ben op level 28 inmiddels!) en in dit filmpje van BMW van een paar jaar terug. Andere Tech-giganten lijken ook richting AR te bewegen, zoals Facebook.  Als een gigant als Apple met haar trackrecord en userbase hier instapt kon dat wel een in een rap tempo een enorme ontwikkeling worden. Denk alleen al aan educatie en alles waarbij je iets wilt uitleggen aan iemand anders.
Zoals eerder gezegd:  Ik denk dat Apple bezig is een Health Company te worden. In dat kader kwam ik nog iets aardigs tegen, een nieuwe chip om gezondheid, voeding en wetenschap te verbinden.

Veel mensen denken dat Apple over het hoogtepunt heen is, maar ik denk juist het omgekeerde. De kwartaalcijfers die Apple gisteren publiceerde bevestigen me daarin.
Lees hier nog wat voorspellingen over Apple van ‘industry leaders’.

Onverwacht kreeg de IOS app van Evernote een flinke update. Ik ben al jaren een van de meest extreme gebruikers ter wereld van Evernote, met een kleine 100.000 notes,  en was net als velen een tijdje bezorgd over het gemis aan vooruitgang, maar het lijkt erop dat het nieuwe management vooral druk bezig geweest is met het sleutelen aan de code en robuustheid van het platform.

Iets heel anders maar ook leuk: Een Duits postorderbedrijf least duurzame tv’s en wasmachines. 

Netflix is één van mijn favoriete tools om te ontspannen. Inmiddels lijkt het erop dat ze bij Netflix goed doorhebben dat het voor veel mensen de TV aan het vervangen is en investeren ze een enorm bedrag in hoogwaardige content. En met de extreme groei die ze doormaken wordt per nieuwe gebruiker de te maken content een stuk goedkoper. Slimme jongens!
Tech dus. Je kunt er niet meer omheen. Adapt or die. Tech lijkt veel zaken waar bijvoorbeeld in de HR over gesproken wordt (zoals levenslang leren) in een rap tempo te forceren, zoals The Economist hier op een rijtje zet.

En als we niet blij zijn met het bancaire systeem, dan verzinnen geeks wel iets slimmers, beters en goedkopers.

De ruimtevaart wordt ook in hoog tempo makkelijker en goedkoper. Hier een leuk informatief stukje over een wedstrijd om de beste maanlander.

Transport op aarde ontwikkelt zich ook razendsnel, en de Nederlanders hebben goede papieren qua innovatie.

Studenten racen tegen elkaar in Elon Musk’s Hyperloop.

Om een beetje op de hoogte te blijven van waar tech naartoe beweegt is het handig om de developers conferenties van Apple, Facebook, Amazon en Google in de gaten te houden. Google maakte net de datum van de eerstvolgende conferentie bekend.  Met Permanent Beta proberen we altijd bijeenkomsten te organiseren rondom deze happenings, dus hou de meetup-agenda in de gaten!