GeenPeil

Gepubliceerd: 1 februari 2017

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Politiek

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Een van de meest wonderlijke observaties van de afgelopen maand betrof de reacties op mijn enthousiaste berichten over GeenPeil.

Hoewel ik me daar misschien helemaal niet zo over zou moeten verwonderen, ik heb tenslotte altijd gezegd dat ik me verre hou van politiek en daar lijkt het niet echt op, de laatste tijd.
Hoewel ik dat zelf toch anders zie. Ik kijk beroepsmatig nou eenmaal door de lens van technologie naar maatschappelijke ontwikkelingen, en daar hoort ook het politieke domein bij. En als zich daar wezenlijke veranderingen voordoen, in de manier waarop de democratie wordt uitgeoefend, dan ben ik uiteraard meer dan geïnteresseerd.

Zoals Erwin en ik ook al in Nooit Af schreven, lag onze fascinatie voor het Oekraïne-referendum nadrukkelijk NIET op het onderwerp, maar maakten we een diepe buiging voor de manier waarop ze het aan de technische kant, praktisch budgetloos in korte termijn voor elkaar hebben gebokst.

Inmiddels heb ik de kans gekregen om wat meer in contact te komen met de mensen erachter, die overigens in niets lijken op het hysterische beeld dat de gemiddelde observant van ze heeft (waar ze het wellicht zelf naar gemaakt hebben, met hun ‘stijlloze’ retoriek, maar dat mag ieder voor zich bepalen) en ik dicht mezelf inmiddels genoeg mensenkennis toe om dat een beetje te kunnen beoordelen.

Ik zie de ‘politieke partij’ GeenPeil als een kansrijk innovatieproject, dat gebruikmakend van technologie de impasse in het politieke systeem probeert te doorbreken.
Hoe? Lees het hier.
En beluister hier een interview van Ronald Mulder en Marloes Dekker met Jan Dijkgraaf, bij Schepen aan de Horizon met gastheer Maarten Bronts. Ronald schreef daarna nog dit artikel met prima argumenten: Een broodnodig democratisch experiment

(Ik ben overigens niet de enige enthousiasteling: een van de meest verstandige onderzoeksjournalisten van Nederland als het gaat over Openbaar Bestuur en tech en privacy, Brenno de Winter, is lid van het dagelijks bestuur.)

Vaak is er maar een manier om erachter te komen of iets werkt en dat is het uitproberen. Zodat we daarna opnieuw onze mening erover kunnen vormen.

The new needs friends.