‘Zou Permanent Beta ook in Iran kunnen?’

Gepubliceerd: 15 november 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Permanent Beta

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Een gastblog van Mark Meinema

Deze vraag stelde  Martijn me nadat ik vorig jaar terugkwam van mijn reis door Iran. Het lijkt een vreemde vraag. Ik was er dan ook zeker niet opgekomen van tevoren. 

Maar eigenlijk ligt de vraag juist heel erg voor de hand!

Dat ontdekte ik toen ik, eenmaal in Iran, werd uitgenodigd voor TEDx KishMijn eerste weken in Iran waren al erg indrukwekkend, maar wat ik op Kish aantrof had ik totaal niet verwacht. Kish op zich is niet zo bijzonder: een soort van net-niet-Dubai op een heet en piepklein eiland in de Straat van Hormuz.

Maar de energie, de nieuwsgierige open-minded mensen, mensen die in de wandelgangen met 3D-printers, augmented reality, maar ook met (HEEL lekkere) experimentele bonbons in de weer waren: het ademde allemaal dezelfde sfeer die je voelt bij Permanent Beta bijeenkomsten. 

Terug in Teheran heb ik een aantal van deze open-minded mensen nog regelmatig getroffen. Ze organiseren Startup weekends, hackathons en Pirate Summits. Of ze richten een Engelstalig blog op over startups en tech (en worden door Huffington post geïnterviewd).

Dus laten we het proberen! Komend voorjaar gaan we naar Teheran.

Wat we ook in Kaapstad merkten: de netwerken zijn er vaak wel, maar ze zijn nog niet met elkaar verbonden. Dus de ’techies’ praten volop met elkáár, maar nauwelijks met bijvoorbeeld mensen met een puur artistieke achtergrond. Dus er is zeker plaats in Iran voor iets als Permanent Beta (dat immers de ondertitel ‘bridging brains, tech and culture’ draagt).

Zal het allemaal makkelijk gaan?

Eh… Nee.

Iran is een land met een nogal lastige relatie met Europa en de VS. En men heeft daar (deels niet onterecht) een flinke dosis argwaan jegens alles wat uit het buitenland komt. Dus meer dan op andere plekken in de wereld zal Permanent Beta in Iran ook echt door Iraniërs zelf moeten worden aangejaagd.

Ook is het geen land waar je alles ongestraft kunt zeggen: met je publieke mening moet je toch wel wat voorzichtig omgaan.

De ruimte om fouten te maken is daarmee dus wat kleiner dan ergens anders. Maar diverse Iraniërs zijn al zeer nieuwsgierig en enthousiast, dus er is een goede kans dat het gaat lukken komend voorjaar!

En wat zou het gaaf zijn als we niet alleen allerlei nieuwe verbindingen in Nederland kunnen te leggen, maar zelfs tot in Iran!

We kunnen ontzettend veel van elkaar leren, dus ik ben HEEL nieuwsgierig naar wat er gebeurt als al die mooie netwerken met elkaar in contact komen. 

image

schermafbeelding-2016-11-15-om-16-55-26