Tech!

Gepubliceerd: 3 oktober 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Tech

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

 

Volgende week mag ik eindelijk spelen met de iPhone 7+, die 40% sneller is dan zijn voorganger. In veel van wat ik overdag doe is de snelheid van mijn telefoon de beperkende factor, dus ik verwacht dat die 40% flink gaat uitmaken. Dat ie ook nog waterdicht is scheelt onder de douche en in bad, maar waar ik ook vooral benieuwd naar ben is of de Airpods, de gek vormgegeven draadloze ‘oortjes’ van Apple in combinatie met Siri, de AI-interface van Apple, veel impact gaan hebben op mijn workflow. Ik vermoed van wel.

 

Overigens heeft de iPhone 7 nog een interessante nieuwe feature, een compleet redesign van haptic feedback die meer impact heeft dan je op het eerste gezicht zou denken:

 

Ik ben razend enthousiast over de nieuwe Apple Watch, en zie steeds meer proofpoints voor mijn stelling dat Apple bezig is om het medisch-farmaceutische industriële complex midscheeps te rammen. Daar ben ik overigens positief en enthousiast over.

 

Een wonderlijk tussendoor-bericht op de website van het RIVM hielp me weer een stapje verder in mijn zoektocht naar de zin en onzin van het vaccineren van kinderen. (Net na het ontdekken van dat bericht haalden ze het weer offline overigens.) Wat me in de discussies erover blijft opvallen (de aluhoedjes, en reli-gekkies negeer ik daarin overigens) is dat de voorstanders van vaccineren zelden tot nooit inhoudelijk ingaan op vragen en argumenten en dat is minimaal vreemd.
Maar ik denk dat het niet nog erg veel jaren gaat duren voor we definitief weten hoe het nu zit met dat vaccineren, als ik dit soort berichten extrapoleer.

 

 

Op een verjaardag sprak ik een natuurkundige die een interessant perspectief had op de mogelijke toepassingen in de nabije toekomst met gravitatiegolven. De manier waarop hij het beschreef (en ja, er moet nog VEEL fundamenteel natuurkundig onderzoek gedaan worden, maar in je eigen nieuwsbrief mag je nu eenmaal speculeren) impliceert dat we naast radiogolven (bluetooth, wifi, gsm, korte golf, am, fm. enz enz.) ook gravitatiegolven zouden kunnen gebruiken voor communicatie (de komende 15 jaar nog niet overigens).
Dat soort berichten vind ik dus vreselijk boeiend.
Als je schofterig veel geld verdient met medische toepassingen kun je er op wachten dat biohackers en medische nerds een alternatief in elkaar gaan knutselen….
En terwijl de technologie zich in een razend tempo blijft ontwikkelen, groeit de hoeveelheid denkers die daar kritisch (en minder kritisch zoals ik) over nadenken gestaag. Dit is wel een lezenswaardige post van Robert Went van de WRR.

 

Microsoft is inmiddels weer een bedrijf om in de gaten te houden en naast de Hololens waar ik veel van verwacht, is Project Catapult, dat hen moet helpen richting de ontwikkeling van een quantumcomputer, ook zeer interessant.

 

Ja, die zelfrijdende auto’s? Wen er maar vast aan. Die gaan er komen, en eerder dan je denkt.

 

Ik ben technologie-optimist en krijg vaak de vraag waarom ik niet meer over de gevaren en doemscenario’s van technologie schrijf. Dat zou op zich niet heel moeilijk zijn, maar niemand wordt er blij van en ik ben ervan overtuigd dat we als mensheid meer gediend zijn met het kiezen van het scenario van de hoop en vanuit daar oplossingen vinden voor zware vraagstukken, dan wanneer we vanuit negativiteit denken. Maar mocht je een portie doem willen, klik dan hier 🙂.